Pitná voda pre všetkých: Taraba a Andrassy bojujú proti neudržateľnému systému vodární

NETKY.SK • 2 September 2024, 17:31 • 2 min
Pitná voda pre všetkých: Taraba a Andrassy bojujú proti neudržateľnému systému vodární

BRATISLAVA - Taraba a Andrassy sa zhodli, že je úlohou štátu, ako zodpovedného hospodára, výraznejšie posilniť vplyv štátu a jednoznačne stanoviť povinnosti a smerovanie vodárenských spoločností.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR dnes prijal predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomíra Andrassyho. Témou pracovného rokovania bola aktuálna situácia vo vodárenských spoločnostiach a fungovanie jednej z najkritickejších infraštruktúr v štáte.

Predseda NKÚ Andrassy informoval vicepremiéra Tarabu, že už na najbližšie rokovanie vlády predloží rozsiahlu správu o výsledkoch kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach, a to aj s konkrétnymi odporúčaniami na zlepšenie situácie.

Taraba a Andrassy sa zhodli, že je úlohou štátu, ako zodpovedného hospodára, výraznejšie posilniť vplyv štátu a jednoznačne stanoviť povinnosti a smerovanie vodárenských spoločností, aby ľudia zo slovenských obcí, kde nemajú vybudovaný vodovod, neboli odkázaní na to, že pitnú vodu si budú musieť chodiť nakupovať do supermarketov.

Obaja predstavitelia sa tiež zhodujú, že súčasný systém vo vodárenských spoločnostiach je neudržateľný, keďže vodárne bojujú s miliónovými investičnými dlhmi.

"Preto štát musí prijať konkrétne a účinné opatrenia, aby mal pod kontrolou nielen to, ako vodárenská infraštruktúra funguje, ale aj to, ako sa v rámci týchto spoločností využívajú štátne, verejné, ale aj európske zdroje. Konkrétne riešenia predstavíme v novej legislatíve a predložíme ich na schválenie vládnemu kabinetu," vysvetlil Taraba.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, Foto: voda-portal.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies