Plať len za to, čo vyhodíš: Spôsob zberu odpadov, kedy samospráva šetrí a plní ciele Únie

NETKY.SK • 29 Jún 2024, 14:15 • 2 min
Plať len za to, čo vyhodíš: Spôsob zberu odpadov, kedy samospráva šetrí a plní ciele Únie

Na otázku ako ušetriť hľadajú odpoveď mnohé samosprávy. A riešenie pritom nie je zložité. Môžu tak urobiť pomocou množstvového zberu, pričom využijú moderné riešenia. Vďaka nim vedia zabezpečiť lepší manažment odpadov formou efektívneho zberu a zároveň zabezpečiť, aby boli zberné nádoby dostupné len pre tých, ktorí za zber aj reálne zaplatili.

slovakia

left justify in out

Systém „Plať za to, čo vyhodíš“

Naša legislatíva povoľuje uplatňovanie sadzieb aj podľa veľkosti nádoby a frekvencie odvozu, objemu alebo hmotnosti odpadu. „Tento spôsob sa v zahraničí označuje skratkou PAYT, teda Pay-As-You-Throw, v preklade Plať za to, čo vyhodíš. U nás ho poznáme pod pojmom množstvový zber odpadu. Ide o systém zberu odpadu, kedy sa obyvateľom alebo podnikom účtuje poplatok založený na množstve vyprodukovaného odpadu,“ hovorí Tomáš Murgaš, riaditeľ spoločnosti JRK Slovensko, ktorá pomáha samosprávam nastaviť vhodný systém odpadového hospodárstva. V tomto prípade každý platí iba za to, koľko odpadu vyhodí, nie fixný poplatok nezávislý od množstva odpadu, ako je to pri systéme paušálneho poplatku.

Poplatok na základe množstvového zberu zaviedli napríklad v Košeci v okrese Ilava alebo Starej Haliči v okrese Lučenec. Novým systémom zberu a elektronickou evidenciou odpadu sa im darí neustále zvyšovať úroveň vytriedenia komunálnych odpadov. „Stará Halič od zavedenia elektronickej evidencie odpadu v roku 2020 zvýšila svoju mieru vytriedenia takmer o pätinu, a to z 34,37 % na minuloročných 52,88 %. V Košeci označili zberné nádoby RFID čipom a vrecia nálepkou s QR kódom, ktoré počas zberu načítajú. Vďaka zavedenému systému sledujú každú domácnosť a vedia, koľko odpadu kto vyprodukuje a ako dobre ho triedi. Ekologické, inovatívne a smart riešenia evidencie komunálneho odpadu zaviedli aj ďalšie slovenské obce a dnes už vidia pozitívne výsledky tejto zmeny,“ dopĺňa Tomáš Murgaš.

Množstvový zber odpadov prináša viacero výhod, ktoré vedú k lepšiemu nakladaniu s odpadom, podpore recyklácie a znižovaniu environmentálneho zaťaženia. Je to flexibilný a spravodlivý spôsob správy odpadu, ktorý môže byť úspešne implementovaný samosprávami po celom svete.

Slovensko vs. Taliansko

Záujem obcí o množstvový zber podľa štúdie Inštitútu environmentálnej politiky rastie. Ako sa uvádza v štúdii pod názvom Ako von zo smetiska, zatiaľ čo v roku 2018 bol zavedený v 167 obciach, v roku 2022 vzrástol ich počet na 284. Celkovo tak 16 percent populácie platí poplatok v závislosti od množstva vyprodukovaného odpadu. Jednou z takýchto obcí je Báb neďaleko Nitry. Pred zavedením elektronického systému evidencie odpadov mali zavedený paušálny ročný poplatok za odpady 27 eur na obyvateľa. Po roku využívania nového systému upravili odpadové hospodárstvo a zaviedli množstvový zber. Za minulý rok zvýšila obec vďaka zavedeným riešeniam mieru vytriedenia až na 60,88 %.

„Paušálny poplatok nemotivuje občanov k zníženiu produkcie alebo k zvýšeniu triedenia. Naopak zber, pri ktorom poplatok závisí od objemu vyprodukovaného odpadu, tzv. množstvový zber, predstavuje priamu finančnú motiváciu a nástroj na uplatňovanie princípu plať za to, čo vyhodíš,“ vysvetľuje zavedenie systému starostka obce, Katarína Mego Töröková.

Iná je situácia v Taliansku. Tamojšie samosprávy dokážu vďaka efektívnemu a komfortnému systému vytriediť aj viac ako 90 percent odpadov. V provincii Treviso na severe krajiny sa o odpad stará verejná zberová spoločnosť Contarina, ktorá patrí združeniu obcí. Firma zabezpečuje služby v oblasti odpadového hospodárstva a vlastnia ju samotné mestá a obce. „Úlohou spoločnosti je predovšetkým zvyšovať mieru triedenia odpadov, prispievať k jeho čo najnižšej tvorbe a zvyšovať kvalitu vyzbieranej recyklovateľnej zložky. Dnes je tento región špičkou Európskej únie v prevencii vytvárania odpadu a v recyklácii,“ konštatuje Tomáš Murgaš. V roku 2023 dosiahla oblasť obsluhovaná Contarinou mieru triedenia viac ako 90 percent. Produkcia zmesového komunálneho odpadu na obyvateľa a rok bola neuveriteľných 41 kilogramov. Na porovnanie, priemerný Slovák v roku 2022 vyprodukoval 188 kilogramov zmesového komunálneho odpadu.

Aké sú možnosti modernizácie množstvového zberu

Technológie používané pri zbere odpadu sa neustále vyvíjajú, aby boli procesy ešte efektívnejšie a ekologickejšie. Schémy pre množstvový zber umožňujú adresnosť a kontrolu zberu rôznymi spôsobmi, ako aj sledovanie tvorby odpadu a zmenu návykov občanov. Pre každú samosprávu je potrebné nájsť také nástroje, ktoré sú aplikovateľné na rôzne druhy zberu a ktoré sú cielené na rôznych pôvodcov odpadu.

Prvou možnosťou je mechanické uzamykanie nádob pomocou kľúča. V tomto prípade sa použije klasický kľúč, ktorým sa odomyká zámok upevnený na zbernej nádobe. Umožňuje prístup k nádobe iba oprávneným osobám, adresnosť a pre samosprávu predstavuje lacnejšiu alternatívu ako budovanie uzatvorených stojísk. Druhou je uzamykanie nádob pomocou elektronického zámku. Pomocou inteligentného zámku sa nádoba na komunálny odpad uzatvorí, čím sa opäť obmedzuje prístup iba na osoby s udeleným prístupom. Oprávnená osoba sa môže do nádoby dostať pomocou aplikácie alebo karty, keďže nádoba sa otvára pomocou RFID čipu. Treťou alternatívou je poskytnutie nádob s malým objemom. V praxi sa často uplatňuje poskytnutie jednej nádoby pre jednu domácnosť, pričom je na nej umiestnený RFID čip.

„Samospráva má tak plnú kontrolu o množstve vyprodukovaného odpadu a jasne pozná jeho pôvodcu. Takýto spôsob umožňuje kontrolu vytriedenia odpadu, adresnosť na úrovni konkrétnej domácnosti a zároveň zvyšuje mieru vytriedenia odpadu a znižuje produkciu zmesového komunálneho odpadu,“ opisuje systém Tomáš Murgaš. Ide o vhodný nástroj pre rôzne druhy komunálnych odpadov a predstavuje riešenie tak pre individuálnu, ako aj komplexnú bytovú výstavbu.

Okrem týchto spôsobov môže samospráva zabezpečiť ochranu zberných nádob pred neželanými návštevníkmi aj vybudovaním uzavretého stojiska. Vstup do neho môže byť opäť na kľúč alebo RFID čip, pričom rovnaký spôsobom môže aplikovať aj na samotné nádoby.

Nech samospráva využije akýkoľvek výber zbernej nádoby, hlavnou výhodou je adresnosť celého systému. Tá je založená na elektronickej evidencii odpadov, ktorá sa môže uplatniť tak na nádoby s obmedzeným objemom, nádoby pre viac domácností, ale aj na nádoby pre rôzne druhy odpadu. Nástrojom zberu sú priradené unikátne identifikátory označujúce príslušnosť ku konkrétnym domácnostiam, či už vo forme RFID čipu alebo nálepky, prípadne sa môže použiť QR kód.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: JRK / Menej odpadu, Foto: JRK Slovensko / Menej odpadu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies