Turisti, POZOR: Pobytová taxa v Taliansku sa možno zvýši na maximálne 25 eur

NETKY.SK • 9 August 2024, 10:03 • 2 min
Turisti, POZOR: Pobytová taxa v Taliansku sa možno zvýši na maximálne 25 eur

RÍM - Pravidlo študuje vláda v štádiu návrhu a mohlo by byť zahrnuté do novej vyhlášky. Sumy úmerné cene prenocovania, minimálne od 5 eur: za 100 eurovú izbu zaplatíte 10.

slovakia

left justify in out

Turistická daň riskuje, že bude stáť oveľa viac. Bude remodulovaná a úmerná nákladom na izbu: začína sa od sumy do 5 eur v prípade ceny prenocovania pod 100 eur a v ultra stúpne na maximálne 25 eur za deň - luxusné hotely (nad 750 eur za noc), podobne ako dnes v Amsterdame, meste s najvyššou turistickou daňou v Európe.

Mohlo by sa tiež rozšíriť na všetky samosprávy, ktoré si ho želajú uplatniť (nielen na hlavné mestá alebo mestá cestovného ruchu alebo mestá považované za mestá umenia). Zabezpečuje to pravidlo, ktoré je momentálne v štádiu návrhu a ktoré by mohlo byť zahrnuté do budúcej vyhlášky aj na poslednej predprázdninovej rade ministrov 7. augusta. Je tiež stanovené, že výnosy budú použité nielen na intervencie v sektore cestovného ruchu, ale aj na zber a likvidáciu odpadu.

Fáma o možnej regulačnej zmene, ktorá koluje vo vládnych kruhoch, už vyvolala silný odpor obchodných združení, počnúc združeniami Federalberghi a Confindustria Alberghi.

Ako už bolo spomenuté, nová legislatíva by povolila uplatnenie turistickej dane vo všetkých 7 904 talianskych obciach (dnes tak môžu urobiť len provinčné hlavné mestá, zväzky obcí a turistické obce a zvýšiť jej výšku) a do určitej miery by bola úmerná cene prenocovania: do 5 eur v prípade ceny prenocovania do 100 eur, do 10 eur za izbu od 100 do 400 eur, do 15 eur za ubytovanie od 400 do 750 eur a v ultraluxusných hoteloch to ide maximálne do 25 eur na deň (nad 750 eur za noc).

Táto hypotéza dosť znepokojuje obchodné združenia. Federalberghi má jasno: turistické spoločnosti „nezdieľajú návrh na ďalšie zvýšenie dane“. Aj preto, že „uplynulo len niekoľko mesiacov, odkedy sa vzhľadom na jubileum zvýšil maximálny strop o 40 %, a to z 5 na 7 eur na noc a osobu a možnosť využiť ho na pokrytie nákladov na odvoz odpadu, ktorý skresľuje ciele ústavu“. V praxi pri novej zmene, vysvetľujú hotelieri, za izbu v trojhviezdičkovom hoteli s cenou 100 eur zaplatíte až desať eur za noc, „akoby z jedného dňa na druhý váha DPH, ktorá sa rovná 10 %, sa zdvojnásobila“. Federalberghi žiada vládu, aby „zaviedla správnu rozpočtovú disciplínu na miestne orgány, namiesto toho, aby im poskytla nástroje na zhoršenie situácie."

Proti skúmanému zákonu je aj Confindustria Alberghi, pretože ubytovacie zariadenia nemôžu byť „len bankomatom pre samosprávy“. Prezidentka Maria Carmela Colaiacovo hovorí, že je „prekvapená“, že „po mesiacoch plodného dialógu a diskusie“ došlo k „náhlemu schváleniu textu“, ktorý by zrejme podkopal „niektoré základné kamene, na ktorých bola diskutovaná reforma založená“. Týka sa to predovšetkým obmedzenia cieľového výnosu vytvoreného na podporu turistických aktivít, ktoré „namiesto toho, aby sa posilnilo, akoby zaniklo“ na pokrytie nákladov na odpadovú službu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: La Repubblica, Foto: italymagazine.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies