Počasie v októbri: Čaká nás prvý sneh?

NETKY.SK • 30 September 2024, 10:29 • 2 min
Počasie v októbri: Čaká nás prvý sneh?

BRATISLAVA - Október na Slovensku sľubuje prevažne pokojné a stabilné počasie, najmä po dramatickom septembri, ktorý bol poznačený extrémnymi podmienkami a rozsiahlymi povodňami. Aktuálne predpovede naznačujú, že začiatok mesiaca prinesie teplotne podpriemerné a zrážkovo nadpriemerné dni, pričom sa môžeme tešiť na premenlivé počasie s občasnými mrazmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Október sa na Slovensku začína sľubne, pričom predpovede naznačujú, že nás čaká prevažne pokojné a stabilné počasie. Po dramatickom septembri, ktorý priniesol extrémne podmienky a rozsiahle povodne, sa zdá, že v tomto mesiaci nebudeme čeliť žiadnym výnimočným meteorologickým javom.

Extrémne počasie v septembri

Septembrové počasie na Slovensku sa výrazne vymklo bežným priemerom. Teplé Stredozemné a Jadranské more, spolu so studeným arktickým vzduchom, vytvorili podmienky na vysokú vlhkosť v atmosfére, čo vyústilo do vzniku tlakovej níže nazvanej BORIS.

Táto níž spôsobila silné dažde a rozsiahle povodne, ktoré postihli mnohé oblasti Slovenska. Abnormálne teplé vody morí a ich vysoká teplota, spojená s teplotným kontrastom so vzduchom, sa ukázali ako kľúčový faktor ovplyvňujúci počasie v našej oblasti.

Zdroj: CEAMMeteo

Začiatok októbra: Nové teplotné a zrážkové vzorce

Podľa aktuálnych predpovedí sa na začiatku októbra očakáva teplotne podpriemerné a zrážkovo nadpriemerné počasie. Prvý týždeň mesiaca prinesie denné teploty prevažne do +15 °C, čo je pod úrovňou, ktorú by sme normálne očakávali v tejto ročnej dobe.

Mrazy sa môžu objaviť vo viacerých dolinách a kotlinách, pričom na konci týždňa sa očakáva príchod studeného frontu, ktorý prinesie ešte viac zrážok.

Od 7. októbra sa situácia stabilizuje, pričom sa predpokladajú teploty v rozmedzí +10 °C až +20 °C cez deň a +10 °C až +2 °C v noci. Mrazy sa síce očakávajú v prvých dňoch, no neskôr by malo byť teplejšie.

Jesenné premenlivé počasie

Jesenné obdobie na Slovensku je tradične charakterizované premenlivým počasím, ktoré sa strieda medzi slnečnými dňami a zrážkami. Tento október by nemal byť výnimkou. Predpovede naznačujú, že okrem chladnejších nocí a mrazivých rán nás čakajú aj slnečné dni, čo je pre tento ročný čas bežné.

Zatiaľ čo niektoré roky priniesli prekvapivé snehové kalamity na konci októbra, aktuálne predpovede naznačujú, že v nižších polohách by sme sa mohli vyhnúť prvému snehu. Tento rok sa nepredpokladajú žiadne vlny povodní ani extrémne ochladenie, takže október by mal prebiehať v priemerných a normálnych podmienkach.

Október sa zdá byť sľubným mesiacom pre tých, ktorí preferujú stabilné a pokojné počasie. Po dramatických udalostiach v septembri sa môžeme tešiť na priemerné teploty a zrážky, ktoré sú v jesenných mesiacoch typické. Zatiaľ čo príroda sa pripravuje na zmenu, my môžeme len sledovať a vychutnávať si farebnú krásu jesene, ktorá nás obklopuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies