Podľa mexického prezidenta Obradora úrady nemôžu zatknúť Putina

NETKY.SK • 9 August 2024, 17:41 • 2 min
Podľa mexického prezidenta Obradora úrady nemôžu zatknúť Putina

MEXIKO - Mexické úrady nebudú môcť zatknúť ruského prezidenta Vladimira Putina v súlade so zatykačom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v prípade jeho októbrovej návštevy pri príležitosti inaugurácie novej prezidentky Claudie Sheinbaumovej, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme to urobiť, nie je to naša vec," odpovedal na otázku médií, či by mexické orgány konali v súlade so zatykačom ICC, ak by ruský líder navštívil krajinu. López Obrador potvrdil, že úrady poslali pozvánky na Sheinbaumovej inauguráciu hlavám všetkých krajín, s ktorými má Mexiko nadviazané diplomatické vzťahy.

"Pozývame všetkých. Vlády sa môžu slobodne rozhodnúť, či sa zúčastnia alebo nie. To je v súlade s diplomatickou praxou Mexika," povedal mexický prezident.

"Približne pred rokom sme pozvali krajiny, ktoré vždy pozývame, aby sa zúčastnili na sprievode (na počesť Dňa nezávislosti Mexika). Prišli vojenskí predstavitelia z Ruska. Niektorí proti nám zorganizovali veľký škandál, hoci boli prítomní vojenskí predstavitelia z Ruska, ako aj ďalších krajín," pripomenul López Obrador.

"Sme proti vojne, sme za mier. Pokiaľ ide o vojnu, navrhli sme, aby sa Rusko a Ukrajina dohodli. V istom momente som navrhol, aby pozvali indického premiéra Naréndru Módího, pápeža Františka a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa - aby nadviazali kontakty a snažili sa dosiahnuť dohodu o zastavení vojny," vysvetlil López Obrador postoj Mexika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASS, Foto: WSJ / Sharon Shi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies