Podľa Rusov bol požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni uhasený + VIDEO

NETKY.SK • 12 August 2024, 10:05 • 2 min
Podľa Rusov bol požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni uhasený + VIDEO

ZÁPOROŽSKÁ OBLASŤ - Požiar, ktorý v nedeľu prepukol v jednej z chladiacich veží Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, sa podarilo uhasiť. Na Telegrame to uviedol predstaviteľ ruských okupačných úradov Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Podľa tlačovej hovorkyne elektrárne veža vyhorela. K úniku radiácie podľa informácií z ruskej aj ukrajinskej strany nedošlo.

slovakia

left justify in out

Ruská strana tvrdí, že požiar spôsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podľa ruskojazyčného servera BBC z ohňa v jednom z najväčších jadrových zariadení v Európe viní ruskú armádu. Obe strany predtým uviedli, že radiácia je aj napriek požiaru v norme.

Rogov v pondelok po polnoci napísal, že plamene sa podarilo "úplne uhasiť". Z útoku na zariadenie opäť obvinil ukrajinské ozbrojené sily. "Zvnútra úplne vyhorela chladiaca veža, ale nebezpečenstvo jej zrútenia nehrozí," cituje agentúra TASS hovorkyňu elektrárne Jevgeniju Jašinovú.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že k Záporožskej jadrovej elektrárni patria dve veže, ktoré stoja mimo areálu podniku na severnej strane chladiacej nádrže. Používali sa, keď elektráreň pracovala na plný výkon.

Útok ukrajinskej armády na jadrovú elektráreň Záporožie (ZNPP) môže byť charakterizovaná ako činnosť jadrového terorizmu, uviedla v pondelok vo vyhlásení ruská jadrová korporácia Rosatom. "Dávame do pozornosti, že dnešný štrajk bol doručený proti zariadeniam ZNPP, ktorými musí byť chladiaca voda elektrárne v štandardnom prevádzkovom režime," uvádza sa vo vyhlásení. "Preto možno tento útok charakterizovať ako akt jadrového terorizmu v mene ukrajinských úradov," uviedla agentúra. 

Rosatom dodal, že „ukrajinský režim sa už dlhší čas systematicky pokúša o útoky na Záporožskú jadrovú elektráreň a mesto Energodar“"V apríli bol vykonaný masívny útok s použitím dronov na mesto [Energodar] a ZNPP," uvádza sa vo vyhlásení. "V dôsledku toho boli zranení traja ľudia a jeden z nich utrpel vážne zranenia. V júni ukrajinská armáda zaútočila na rádiologickú monitorovaciu stanicu životného prostredia ZNPP v osade Velikaya Znamenka."

Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) uistila, že škody spôsobené požiarom nemajú priamy vplyv na bezpečnosť jadrových blokov. Podotkla však, že akýkoľvek požiar v areáli elektrárne alebo jej okolí so sebou nesie hrozbu rozšírenia ohňa aj na objekty, ktoré sú pre bezpečnosť elektrárne dôležité.

Od doby, keď ruské sily krátko po vpáde na Ukrajinu v roku 2022 elektráreň obsadili, panujú obavy ohľadom bezpečnosti v areáli. Elektráreň sa nachádza v podstate na frontovej línii a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jej ostreľovania.

Hoci je šesť reaktorov odstavených, zariadenie stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov, aby bolo zaistené chladenie reaktorov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, BBC, TASS, Foto: News.az
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies