Podľa vedcov môže staroveká loď vrhnúť nové svetlo na vývoj navigácie na mori

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 13:31 • 2 min
Podľa vedcov môže staroveká loď vrhnúť nové svetlo na vývoj navigácie na mori

TEL AVIV - Spoločnosť ťažiaca zemný plyn pri pobreží severného Izraela objavila 3300-ročnú loď aj s nákladom. Nález je jedným z najstarších známych príkladov lode plaviacej sa ďaleko od pobrežia, vyhlásil vo štvrtok Izraelský pamiatkový úrad (IPÚ).

slovakia

left justify in out

Loď z konca bronzovej doby dlhú 12 až 14 metrov objavil 90 kilometrov od pobrežia v hĺbke približne 1800 metrov robot spoločnosti Energean, ktorá v izraelských teritoriálnych vodách prevádzkuje niekoľko hlbokomorských vrtov na zemný plyn. Loď ležala pod hrubou vrstvou nánosov a potopila sa plná keramických nádobpoužívaných na prepravu oleja, vína alebo ovocia zrejme počas búrky alebo pri útoku pirátov.

Úrady loď neplánujú vyzdvihnúť z dna, Energean spolu s IPÚ vylovili iba dve nádoby, ktoré vedci podrobia skúmaniu. Podľa IPÚ sú nádoby kanaánske, patrili teda obyvateľom historického územia, ktoré sa rozkladalo od južných hraníc Turecka cez pobrežie Sýrie a Libanonu až po Izrael a Palestínu vrátane Predjordánska.

Najstarší známy náklad hlbokomorskej lode na svete bol nájdený pri pobreží severného Izraela v roku 2024.
Najstarší známy náklad hlbokomorskej lode na svete bol nájdený pri pobreží severného Izraela v roku 2024.
Zdroj: The Times Of Israel / Energean

"Objav tejto lode úplne mení naše chápanie schopností starovekých námorníkov. Ide o úplne prvú (loď) nájdenú tak ďaleko na mori bez výhľadu na pevninu," vyhlásil Kobi Šarvit z morského archeologického tímu IPÚ. Dodal, že v minulosti sa už našli dve podobné lode, ich vraky však ležali blízko brehu.

Šarvit dodáva, že výskumníci až doteraz vychádzali z predpokladu, že obchod v bronzovej dobe zabezpečovali lode plaviace sa z prístavu do prístavu na dohľad od pobrežia. Nález lode však naznačuje, že námorníci sa už vtedy orientovali podľa slnka a hviezd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP / Izraelský pamiatkový úrad, Foto: The Times Of Israel / Israel Antiquities Authority / Emil Aladjem
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies