Podpora ľudí zasiahnutých povodňami: Praktické a emocionálne aspekty +VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 17:48 • 2 min
Podpora ľudí zasiahnutých povodňami: Praktické a emocionálne aspekty +VIDEO

Povodne predstavujú významné katastrofy, ktoré zasahujú nielen infraštruktúru, ale aj duševné zdravie ľudí v postihnutých oblastiach. Liga za duševné zdravie (LDZ) zdôrazňuje, že pomoc z okolia môže mať zásadný vplyv na zmiernenie stresu a efektívne zvládanie krízy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povodne sú katastrofické udalosti, ktoré dokážu zničiť nielen fyzickú infraštruktúru, ale aj psychickú pohodu ľudí žijúcich v zasiahnutých oblastiach. Liga za duševné zdravie (LDZ) upozorňuje na dôležitosť komplexnej podpory pre osoby postihnuté takýmito krízami.

Zdroj: e15.cz

Praktická pomoc: Ako účinne zasiahnuť

1. Udržiavanie kontaktu: Prvým krokom je udržiavanie pravidelného kontaktu s osobami zasiahnutými povodňami. Je dôležité, aby si cítili, že sú v kontakte s blízkymi a že sa o nich niekto zaujíma.

Toto môže zahŕňať telefonáty, správy alebo osobné návštevy, pokiaľ je to možné. Pomoc pri získavaní informácií o situácii v zasiahnutej oblasti je tiež kľúčová. Pomôžte im identifikovať miesta, kde môžu získať základné zásoby alebo dočasné prístrešie, a kontaktujte miestne úrady alebo záchranné zložky.

2. Fyzická pomoc: Ak máte možnosť, poskytnite fyzickú pomoc pri obnove poškodeného majetku, upratovaní alebo sťahovaní. Vaša prítomnosť môže byť pre postihnutých obyvateľov veľmi dôležitá, pretože im poskytuje nielen praktickú pomoc, ale aj pocit solidarity a podpory.

3. Finančná a materiálna podpora: Môžete zvážiť aj finančnú pomoc na pokrytie nákladov na dočasné ubytovanie, potraviny alebo iné nevyhnutné potreby. Materiálna podpora, ako sú hygienické potreby alebo oblečenie, môže byť tiež veľmi užitočná.

Zdroj: e15.cz

Emocionálna podpora: Klúč k psychickému zdraviu

1. Rešpektovanie pocitov: Je nesmierne dôležité uznať a rešpektovať pocity tých, ktorí boli zasiahnutí povodňami. Vyhnite sa klišé alebo zľahčujúcim vetám ako „To bude dobré“ alebo „Zvládneš to“. Namiesto toho uznajte ich pocity a povedzte niečo ako: „Je normálne, že sa cítiš vystresovaný a bezmocný v takejto situácii. Som tu pre teba.“

2. Poskytovanie bezpečia: Emocionálna podpora môže poskytnúť pocit bezpečia, čo je nevyhnutné pre zvládanie stresu a krízovej situácie. Uistite sa, že váš blízky vie, že nie je sám a že má k dispozícii podporu.

3. Dlhodobá podpora: Psychické dôsledky katastrofy často pretrvávajú dlhšie než samotná udalosť. Po tom, ako sa situácia upokojí, pokračujte v podpore svojho blízkeho. Niektorí ľudia môžu trpieť posttraumatickým stresom, stratou a poškodením majetku alebo neistotou týkajúcou sa budúcnosti. Vaša dlhodobá podpora môže pomôcť vyrovnať sa s týmito následkami.

4. Odborná pomoc: Ak sa prejavia vážnejšie psychické problémy, odporúčajte svojmu blízkemu vyhľadať odbornú pomoc. Psychológovia a terapeuti môžu poskytnúť odbornú podporu, ktorá je často nevyhnutná na úplné zotavenie.

Zdroj: e15.cz

Povodne sú skúškou nielen pre fyzickú odolnosť, ale aj pre emocionálnu silu ľudí. Poskytovanie podpory – či už praktickej, emocionálnej alebo dlhodobej – je nevyhnutné pre pomoc tým, ktorí prešli touto náročnou skúškou.

Dôležité je nielen zasiahnuť v čase krízy, ale aj pokračovať v podpore a poskytnúť pomoc pri obnove a zotavení. Takáto komplexná podpora môže výrazne prispieť k uzdraveniu a k obnove normálneho života postihnutých osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Liga za duševné zdravie, Foto: FB/Hasičský a záchranný zbor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies