BRATISLAVA - Hubárska sezóna je v plnom prúde a preto spojte príjemné s užitočným a navštívte les vo svojom okolí. Ak sa vám podarí nazbierať nejaké huby, neváhajte a pripravte si z nich výborné dobroty. Receptov je nespočetné množstvo a my vám prinášame aspoň päť z nich.
Šampiňónový paprikáš
Potrebné suroviny: cca 1,20 kg šampiňónov, 2 cibule, 1 malé lečo, 1 smotana na varenie (300ml), soľ, drvená rasca, solčanka, mletá červená paprika, olej, 1 PL hladkej múky
Príprava receptu: Cibuľu nakrájame a osmažíme na oleji, medzitým si pokrájame aj očistené huby a pridáme ich k osmaženej cibuli, miešame a keď zmenšia svoj objem pridáme soľ, rascu, solčanku, papriku podľa chuti, premiešame. Nakoniec prilejeme rozmixovné lečo, podľa potreby horúcu vodu a podusíme asi 15 minút. Nakoniec pridáme smotanu zmiešanú s múkou a necháme povariť, podľa potreby pridáme vodu. Dochutíme, ak treba, kto má rád, môže si pridať trošku octu. Podávame s haluškami, cestovinou...
Hubová pomazánka
Potrebné suroviny: 250 g húb, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 100g roztierateľného syra
Príprava receptu: Na drobno pokrájanú cibuľu opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania podusíme do mäkka. Zmes necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme ponorným mixerom, ale nie úplne do hladká. K hubám pridáme syr a poprípade dochutíme soľou a korením.
Zapekané zemiaky s hubami
Potrebné suroviny: zemiaky, 3-4 vajíčka podľa veľkosti, 250 ml smotany na šľahanie, soľ, vegeta, rasca, mleté čierne korenie, cibuľa, čerstvé huby
Príprava receptu: Zemiaky nakrájame na tenké (asi 3 mm) plátky, uvaríme v osolenej vode domäkka. Huby nakrájame na malé kúsky, chvíľku povaríme, scedíme. Na oleji spražíme cibuľu a pridáme huby, osolíme, pridáme vegetu, rascu, orestujeme, podlejeme troškou vody a len chvíľku podusíme, kým sa neodparí prebytočná voda. Na dno zapekacej nádoby dáme vrstvu zemiakov, len jemne osoliť a okoreniť, vrstvu hríbov, poliať rozmiešanou smotanou s vajíčkami. Zapekáme do zlatista.
Hríbové placky
Potrebné suroviny: 40 dkg kvalitných hríbov, 20 dkg kyslej kapusty (váha po vytlačení vody), 30 dkg surových zemiakov, 5 PL hladkej múky, 5 strúčikov cesnaku, soľ podľa chuti, 3 vajcia, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 3 až 4 ČL majoránky, olej na vyprážanie
Príprava receptu: Hríby nastrúhame nahrubo, zemiaky najemno, z kapusty vytlačíme vodu a nasekáme. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Hotové poukladáme na obrúsky, ktoré nám vysajú prebytočný tuk.
Sekaná z hlív
Potrebné suroviny: 750 g hlív, 1 veľkú cibuľu, 4 lyžice masti, korenie, soľ, 250 ml mlieka, 3 žemle, 1 vajce, petržlenovú vňať, 1 bielok, strúhanku
Príprava receptu: Nadrobno pokrájané hlivy podusíme s jemne pokrájanou cibuľou na 3 lyžiciach masti, osolíme a okoreníme.
Po odparení vody pridáme v mlieku namočené vymačkané žemle, 1 vajce, jemne posekanú petržlenovú vňať, dobre premiešame a podľa potreby okoreníme, osolíme, prípadne zahustíme strúhankou. Zo zmesi vytvarujeme šišku, vložíme na pekáč s rozohriatou ostávajúcou masťou, potrieme bielkom, podlejeme a upečieme. Po vychladnutí porcujeme a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies