Polícia varuje pred novým podvodom: Rodičia dostávajú falošné SMS od detí

NETKY.SK • 10 Október 2024, 13:11 • 2 min
Polícia varuje pred novým podvodom: Rodičia dostávajú falošné SMS od detí

BRATISLAVA - Polícia SR upozorňuje rodičov na nebezpečný podvod, pri ktorom sa páchateľ vydáva za ich dieťa a prostredníctvom SMS správ žiada o pomoc. Rodičia sú vyzývaní, aby si uložili nový kontakt, pričom podvodníci sa snažia získať peniaze alebo citlivé údaje. Polícia odporúča, aby na takéto správy neodpovedali a vždy sa skontaktovali so svojím dieťaťom.

slovakia

left justify in out

Polícia SR vydala varovanie pred novým podvodom, ktorý sa šíri prostredníctvom SMS správ, pričom podvodníci sa snažia kontaktovať rodičov pod zámienkou, že píše ich dieťa. Tento podvod spočíva v tom, že páchateľ sa vydáva za dieťa obete a tvrdí, že sa mu pokazil mobilný telefón.

Následne rodiča vyzýva, aby si vymazal staré číslo a uložil si nový kontakt, ktorý je zahraničného pôvodu.

Podľa vyjadrení polície existuje predpoklad, že tieto podvodné aktivity sú koordinované organizovanými skupinami zo zahraničia. Ich cieľom je postupne od obete získať peniaze či údaje z platobnej karty. Policajti varujú, že element zahraničia môže podvodníkom zabezpečiť pocity beztrestnosti.

V reakcii na tento problém polícia odporúča obyvateľom, aby na takéto správy neodpovedali a svoje údaje o platobnej karte neposielali. Odporúča sa aj bezodkladne kontaktovať svoje dieťa, aby sa zistilo, či niekto nemanipuloval s jeho mobilným telefónom.

Ak sa podvod potvrdí, je potrebné zablokovať nové číslo, z ktorého správa prišla, aby sa predišlo ďalším nepríjemnostiam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies