Polícia zasiahla proti pašerákom: Zatknutých 16 prevádzačov migrantov pri cezhraničnej operácii v Chorvátsku a Bosne

NETKY.SK • 24 Október 2024, 17:36 • 2 min
Polícia zasiahla proti pašerákom: Zatknutých 16 prevádzačov migrantov pri cezhraničnej operácii v Chorvátsku a Bosne

Koordinovaná operácia Europolu v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine viedla k zadržaniu 16 prevádzačov migrantov, ktorí sa podieľali na nelegálnom transportovaní 159 migrantov cez rieku Sávu. Pri akčnom dni sa uskutočnilo 10 domových a 10 vozidlových prehliadok, pričom sa zaistili aj predmety ako plynová pištoľ, bankové karty a 38 mobilných telefónov. Podozriví sa odhadom podieľali na zisku minimálne 80 000 EUR z prevádzačskej činnosti, ktorá ohrozuje životy migrantov.

slovakia

left justify in out

Počas akčného dňa koordinovaného Europolom, ktorý sa uskutočnil 22. októbra 2024 v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine, orgány presadzovania práva z oboch krajín zatkli 16 prevádzačov migrantov. Predpokladá sa, že podozriví sú zodpovední za najmenej 12 incidentov, pri ktorých bolo z Bosny a Hercegoviny do Chorvátska cez rieku Sávu prevezených celkovo najmenej 159 migrantov.

Podozriví dobrovoľne ohrozujú životy a bezpečnosť migrantov na preplnených lodiach. Po preplávaní rieky migrantov tajne prepravovali v rôznych typoch vozidiel. Skrývajúc ich v osobných autách alebo v nákladných priestoroch dopravných vozidiel, zločinci presúvali migrantov smerom do Slovinska, Talianska, Nemecka a ďalších krajín EÚ. Odhaduje sa, že zločinci na tejto činnosti zarobili najmenej 80 000 EUR.

Koordinovaná operácia Europolu v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine viedla k zadržaniu 16 prevádzačov migrantov, ktorí sa podieľali na nelegálnom transportovaní 159 migrantov cez rieku Sávu.
Koordinovaná operácia Europolu v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine viedla k zadržaniu 16 prevádzačov migrantov, ktorí sa podieľali na nelegálnom transportovaní 159 migrantov cez rieku Sávu.
Zdroj: Europol

Výsledky akčného dňa, ktorý prebiehal súčasne v Slavonskom Brode v Chorvátsku a v meste Brod v Bosne a Hercegovine, zahŕňajú: 11 zatknutí, 10 prehliadok domov a 10 prehliadok vozidiel. Medzi zhabanými predmetmi boli plynová pištoľ, bankové karty, 38 mobilných telefónov, 5 tabletov, reflexná vesta s nápisom „Polícia“ a elektronické mýtne zariadenie na používanie diaľnic. V Bosne a Hercegovine bolo zadržaných 5 osôb, vykonaných 5 domových prehliadok a zhabaná hotovosť vo výške 1 500 EUR.

Na žiadosť zúčastnených partnerov poskytol Europol podporu na mieste tým, že vyslal špecialistov so sídlom v chorvátskom Oguline na razie v Slavonskom Brode, kde vykonali krížové kontroly osôb, telefónnych čísel a ďalších informácií. Experti Europolu podporovali akčný deň aj na diaľku z centrály agentúry v Haagu, pričom poskytovali analytickú podporu v reálnom čase.

Táto operácia sa uskutočnila v rámci operačnej operačnej skupiny (OTF) zriadenej v marci 2023. Podieľajú sa na nej orgány činné v trestnom konaní z Chorvátska, Slovinska a Bosny a Hercegoviny a zameriava sa na siete organizovaného zločinu prevádzačov migrantov pôsobiace na západobalkánskej trase. Europol podporuje túto OTF a jej členov prostredníctvom analytickej a operačnej podpory, ako aj finančnej podpory. Vďaka aplikácii Europolu na bezpečnú výmenu informácií môžu zúčastnené orgány navzájom bezpečne komunikovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies