Politické strany dostanú v tomto roku takmer 14,3 mil. eur za voľby

NETKY.SK • 15 Júl 2024, 09:32 • 2 min
Politické strany dostanú v tomto roku takmer 14,3 mil. eur za voľby

BRATISLAVA - Najviac peňazí má za výsledky volieb ich víťaz Smer-SD, a to takmer 3,6 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb spolu takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytlo Ministerstvo financií SR. Strany informovali, že príspevky za rok 2024 už prichádzajú na ich účty.

Najviac peňazí má za výsledky volieb ich víťaz Smer-SD, takmer 3,6 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko s vyše 2,8 milióna eur, za ním Hlas-SD s takmer 2,4 milióna eur, koalícia OĽANO, Kresťanská únia, Za ľudí takmer 1,5 milióna eur a KDH dostane vyše 1,1 milióna eur. SaS získa 1,04 milióna eur a SNS vyše 935 000 eur.

Príspevok dostávajú aj subjekty, ktoré sa do parlamentu nedostali, ale získali vo voľbách viac ako tri percentá hlasov. Hnutie Republika dostane takmer 460 000 eur a Aliancia vyše 424 000 eur.

Strany deklarujú, že peniaze využívajú v súlade so zákonom a zväčša na chod strany. Smer-SD reagoval, že peniaze budú poukázané v súlade so zákonom o politických stranách a hnutiach.

Príspevky za voľby sa stranám vyplácajú postupne každý rok počas štvorročného volebného obdobia 2023 až 2027. Celkovo je príspevok vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok sa delí na tri časti, ide o príspevky zo štátneho rozpočtu za hlasy, na činnosť a na mandát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo financií SR, Foto: Ministerstvo vnútra SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies