Posádka superjachty mala 16 minút na to, aby sa vyhla tragédii

NETKY.SK • 23 August 2024, 13:26 • 2 min
Posádka superjachty mala 16 minút na to, aby sa vyhla tragédii

SICÍLIA - Posádka superjachty Mikea Lyncha mala 16 minút na to, aby sa vyhla tragédii, uviedol generálny riaditeľ firmy, ktorá loď postavila.

slovakia

left justify in out

Giovanni Costantino, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Italian Sea Group, ktorá vlastní lodenicu Perini Navi, kde bola postavená loď Bayesian, obhajoval konštrukciu lode a za katastrofu obvinil ľudskú chybu.

Hannah Lynch, 18-ročná dcéra technologického podnikateľa Mikea Lyncha, je poslednou nezvestnou osobou po tom, čo sa jachta potopila pol míle od pobrežia Sicílie v pondelok v skorých ranných hodinách. V pátraní po nej budú špecializovaní jaskynní potápači pokračovať aj v piatok.

Boli nájdené telá šiestich ľudí zabitých pri tragédii.

Vo štvrtok bolo potvrdených päť mŕtvych ako pán Lynch, Jonathan Bloomer, predseda banky Morgan Stanley International, a jeho manželka Judy, a Chris Morvillo, právnik z Clifford Chance, a jeho manželka Neda. Telo šéfkuchára jachty našli v pondelok.

Talianske úrady v stredu uviedli, že veria, že medzi zachránenými je aj Hannah Lynch, ale teraz sa predpokladá, že je stále vo vnútri lode. Záchranné tímy tiež nevylúčili možnosť, že tínedžerka mohla byť počas potopenia hodená do mora.

Prokurátori v meste Termini Imerese neďaleko Porticella, kde sa plavidlo potopilo, začali vyšetrovanie katastrofy. Budú sa snažiť zistiť, čo spôsobilo potopenie jachty a či je niekto z posádky trestne zodpovedný.

Očakáva sa, že preskúmajú, či kýl zohral úlohu pri incidente po tom, čo ho potápači našli čiastočne nasadený, a tiež preskúmajú, či sa posádke nepodarilo uzavrieť prístupové prielezy do plavidla predtým, ako ho zasiahlo tornádo.

Predchádzajúce tvrdenia naznačovali, že k potopeniu došlo za 60 sekúnd, čo dáva posádke málo času na odpoveď.

Pán Costantino to však odmietol a pre Financial Times povedal: „Mučenie trvalo 16 minút. Poklesol, nie za minútu, ako povedali niektorí vedci. O 16 minút to išlo dole. Môžete to vidieť z grafov, z tabuľky sledovania AIS [Automatic Identification System]."

„Kapitán mal pripraviť loď a uviesť ju do stavu pohotovosti a bezpečia, rovnako ako loď [Sir Robert Baden Powell] ukotvená 350 metrov od nej, ktorá bola postavená v roku 1957 a [počasie] zvládla bravúrne,“ dodal.

Tvrdil, že Bayesian je „jedným z najbezpečnejších člnov na svete“ a je prakticky „nepotopiteľný“, povedal Corriere della Sera: „Cestujúci hlásili niečo absurdné, že búrka prišla nečakane, náhle. To nie je pravda. Všetko bolo predvídateľné.

Keď potápači prehľadávali Bayesian, 48 metrov pod vodou, bolo hlásené, že zaťahovací kýl plavidla bol čiastočne zdvihnutý, čo vyvolalo otázky o stabilite lode v čase potopenia. Konštrukcia podobná plutve, ktorá sedí pod trupom a je dlhá 9,7 metrov pri plnom nasadení, bola navrhnutá tak, aby pomohla stabilizovať jachtu a pôsobila ako protiváha k stožiaru s dĺžkou 73 metrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Financial Times, MSN, Foto: The Telegraph
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies