Posledné tropické dni: Na Slovensko mieri studený front a búrky

NETKY.SK • 6 September 2024, 14:43 • 2 min
Posledné tropické dni: Na Slovensko mieri studený front a búrky

Teploty budú každý deň postupne klesať a jesenný charakter počasia sa konečne udomácni.

slovakia

left justify in out

Slovensko aktuálne čelí vážnemu suchu, ktoré postihuje aj vodné toky. "Situácia sa zhoršila v uplynulých dňoch, keď do našej oblasti začal od východu prúdiť suchý vzduch, ktorý sa rýchlo prehrieva. Teploty na našom území tak vystúpali nad +35 °C," uvádza iMeteo.sk.

Suché a slnečné počasie však končí. "Na Slovensku zotrvá už len niekoľko dní a následne príde prudká a dlhodobá zmena," vysvetľuje server. Aktuálny stav pretrvá do nedele, pričom už v piatok večer môžu na západe Slovenska začať prehánky či búrky. Víkend bude ešte slnečný až polooblačný, s teplotami od +24 do +31 °C, čo môžu byť posledné tropické dni tohto roka.

"Vyhliadky počasia do konca septembra naznačujú postupný pokles teplôt, a v druhej polovici mesiaca sú teploty nad +30 °C takmer vylúčené. Trópy cez víkend definitívne končia," uvádza iMeteo.sk.

V nedeľu večer a v noci na pondelok začne počasie ovplyvňovať studený front. "Nad Talianskom sa prehĺbi tlaková níž, ktorá prinesie do strednej Európy, vrátane Slovenska, výrazné dažde," dodáva server.

Prvé búrky sa môžu objaviť na juhozápade už v nedeľu večer, no ich hlavná vlna príde počas noci na pondelok. "Západ Slovenska sa v pondelok prebudí do upršaného počasia, zatiaľ čo na východe bude ešte teplo, až kým front dorazí v utorok," píše iMeteo.sk.

Zrážky budú na západe a v strede Slovenska trvalejšie, a môžu priniesť desiatky litrov vody na meter štvorcový.

"Teploty budú každý deň postupne klesať a jesenný charakter počasia sa konečne udomácni," uzatvára server.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: freepik.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies