Potenciálne obývateľná planéta bola objavená 40 svetelných rokov k Zemi. Pomohli ju objaviť aj austrálski študenti

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 19:25 • 2 min
Potenciálne obývateľná planéta bola objavená 40 svetelných rokov k Zemi. Pomohli ju objaviť aj austrálski študenti

Austrálsky univerzitný študent je jedným z ľudí, ktorí stoja za objavom planéty zhruba veľkosti Zeme. Planéta by mohla byť obývateľná "len 40 svetelných rokov" od nás.

slovakia

left justify in out

Shishir Dholakia, kandidát na doktorandské štúdium astrofyziky na University of Southern Queensland, je súčasťou medzinárodného tímu, ktorý publikoval objav v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Opísal „okamih Eureky“ nájdenia planéty, ktorá dostala názov Gliese 12b.

"Urobili sme výpočty na zadnej strane obálky," povedal. "Dospeli sme k tomu, že je pravdepodobne veľká ako Zem, pravdepodobne je mierna a že je naozaj, naozaj blízko." ... "V priebehu jedného dňa sme si povedali: ‚Och, musíme to napísať. Toto je niečo naozaj skvelé.“ ... "Mohlo by to mať správnu teplotu, aby sa na povrchu hromadila tekutá voda... [to je] dôležité, pretože si myslíme, že planéty sú potenciálne obývateľné, ak môžu mať na sebe tekutú vodu. A tak v tomto veľkom pátraní po živote, ktoré podnikáme, sa chceme pokúsiť nájsť planéty, ktoré sú potenciálne obývateľné, a toto by mohol byť dobrý kandidát."

Gliese 12b má veľkosť Zeme alebo je o niečo menšia ako Venuša. A jeho povrchová teplota sa odhaduje na príjemných 42 °C. Jeho 12-dňová obežná dráha je okolo Gliese 12, chladného červeného trpaslíka v súhvezdí Rýb. Gliese 12 je asi štvrtina veľkosti Slnka, s asi 60 % jeho povrchovej teploty.

Dholakia spoluvedie tím – s doktorandkou University of Edinburgh, Larissou Palethorpe – ktorá spolupracovala s NASA na potvrdení novej planéty. "Je len 40 svetelných rokov ďaleko, a to nemusí znamenať, že sa k nemu môžeme skutočne dostať kedykoľvek v blízkej budúcnosti, ale znamená to, že naň môžeme nasmerovať najväčšie vesmírne teleskopy na svete a pochopiť jeho atmosféru." môže byť," povedal Dholakia.

Toto by mohlo vrhnúť nové svetlo na našu vlastnú slnečnú sústavu. "Zem a Venuša sú klasickými príkladmi toho, ako môže atmosféra zmeniť povrch planéty. Takže Zem je toto útočisko pre život, ako ho poznáme, a Venuša je dostatočne horúca na to, aby roztopila olovo na jej povrchu," hovorí Dholakia.

"A rozdiel medzi týmito dvoma planétami je z veľkej časti preto, že Venuša má veľmi nepriateľskú atmosféru." "Takže si myslíme, že táto planéta, ktorá je priamo medzi Zemou a Venušou, pokiaľ ide o množstvo svetla, ktoré dostáva zo svojho Slnka, by mohla skutočne preklenúť priepasť... a pomôcť nám pochopiť, prečo sa Venuša a Zem ukázali byť také odlišné,“ dodáva Dholakia s tým, že sa mu tento proces väčšinou páčil, hoci to bolo občas „zastrašujúce“.

NASA používa tranzitnú družicu na prieskum exoplanétTess – na pozorovanie zmien jasnosti desiatok tisíc hviezd, aby zachytila ​​„prechody“„krátke, pravidelné stmievanie hviezd spôsobené prechodom obiehajúcich svetov“, uvádza sa na jej webovej stránke.

Je ľahšie spozorovať planéty veľkosti Zeme, ktoré obiehajú okolo červených trpaslíkov, pretože ako menšia hviezda je stmievanie tranzitu väčšie a nižšia hmotnosť znamená, že obiehajúca planéta produkuje väčšie„kolísanie“ alebo „reflexný pohyb“ hviezdy. NASA uviedla, že Gliese 12b je dobrým kandidátom na ďalšie štúdium pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba.

Prominentný americký astronóm povedal, že si je istý, že ešte bližšie k domovu číha nová planéta. Server ABC v piatok informoval, že profesor planetárnej astronómie z Kalifornského technologického inštitútu Michael Brown povedal, že nechápe, ako by sme mohli mať slnečnú sústavu „bez planéty Deväť“.

Už roky hovorí, že zvláštne dráhy rôznych objektov okolo Neptúna ukazujú gravitáciu inej planéty – ale nikto ju nedokázal nájsť.

V novej štúdii – zatiaľ však ešte nepreskúmanej – Brown a jeho tím vykonali simulácie a dospeli k záveru, že existuje šanca jedna k miliónu, že planéta Nine tam nie je.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC News, Foto: Live Science / Robert Lea (ilustračné grafické zobrazenie)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies