BRATISLAVA - Zdravie mozgu závisí od správnej výživy. Ryby bohaté na omega-3, orechy plné vitamínu E či tmavá čokoláda s flavonoidmi podporujú pamäť a sústredenie.
Správne fungovanie mozgu závisí od prijímania vhodných živín, ktoré možno nájsť v potravinách ako ryby, orechy, avokádo či tmavá čokoláda.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava zdôrazňuje, že tieto potraviny obsahujú látky, ktoré podporujú nervové mozgové bunky, zlepšujú sústredenie a pamäť, a zároveň pomáhajú predchádzať duševným ochoreniam.
Mastné ryby ako losos, tuniak či makrela sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré okrem pozitívneho vplyvu na kognitívne funkcie zmierňujú prejavy depresie a úzkosti.
Orechy, najmä vlašské, a slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a môže pomôcť predchádzať demencii.
Avokádo je ďalšou potravinou prospešnou pre mozog. Vďaka kombinácii omega-3 mastných kyselín a antioxidantov zlepšuje krvný tok a podporuje správne fungovanie mozgových buniek.
RÚVZ tiež vyzdvihuje výhody tmavej čokolády, ktorá obsahuje flavonoidy priaznivo pôsobiace na kognitívne a pamäťové funkcie. Pri konzumácii čokolády sa navyše uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia. Odporúča sa však siahnuť po druhoch obsahujúcich viac ako 70 % kakaa.
Odborníci zároveň upozorňujú na význam vitamínov A, B, C a K, ako aj dostatok železa a zinku, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie mozgu. Strava však nie je jediným faktorom.
Mozog treba neustále precvičovať – či už riešením nových problémov, získavaním nových znalostí alebo inovatívnym myslením – aby si udržal kondíciu počas celého života.
Zdravý životný štýl, ktorý kombinuje správnu výživu, pravidelnú fyzickú aktivitu a mentálnu stimuláciu, je kľúčom k zdraviu mozgu.
Investícia do mozgu v podobe vhodnej stravy a aktívneho životného štýlu prináša dlhodobé benefity nielen pre pamäť a koncentráciu, ale aj pre celkové duševné zdravie.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies