Považská Bystrica: Vo Vlastivednom múzeu ožije príbeh Hedvigy a rytierov

NETKY.SK • 8 August 2024, 11:27 • 2 min
Považská Bystrica: Vo Vlastivednom múzeu ožije príbeh Hedvigy a rytierov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Návštevníci interaktívnej výstavy nazvanej Z histórie do rozprávky sa podľa nej ocitnú v centre príbehu krásnej Hedvigy Lasinkovič a lúpežných rytierov Podmanických z Bystrického hradu.

slovakia

left justify in out

Rozdiely medzi autentickým historickým a komerčným odevom predstaví formou rozprávkového príbehu Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici. Po štvrtkovej vernisáži bude výstava verejnosti v priestoroch múzea prístupná do 30. novembra. Informovala o tom garantka projektu Dominika Kukučková.

Návštevníci interaktívnej výstavy nazvanej Z histórie do rozprávky sa podľa nej ocitnú v centre príbehu krásnej Hedvigy Lasinkovič a lúpežných rytierov Podmanických z Bystrického hradu.

"Vystavené šatstvo so sprievodným písaným slovom na informačných paneloch majú poukázať na to, ako vyzeral skutočný odev uhorskej šľachty v porovnaní s tým, ako zvykne byť prezentovaný v médiách či na komerčné účely," povedala Kukučková.

Ako dodala, výstava obsahuje nielen dámske a pánske odevy, ale aj ukážky dobových účesov a detských historických kostýmov. Výstava vznikla v spolupráci múzea s expertkami na historické odevy Lenkou Pajer a Alexandrou Heldesovou. Obe vedú krajčírske dielne špecializujúce sa na dobové kostýmy.

Výstava je prvá svojho druhu v múzeu v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a obsahuje interaktívne prvky pre deti aj dospelých. Návštevníci budú mať možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít a priamo sa dotknúť histórie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici , Foto: FB/Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies