Požiar pri Splite sa opäť rozšíril, plamene sa priblížili k domom + VIDEO +FOTO

NETKY.SK • 29 August 2024, 15:30 • 2 min
Požiar pri Splite sa opäť rozšíril, plamene sa priblížili k domom + VIDEO +FOTO

Požiar, ktorý od pondelka zúri pri chorvátskom meste Split, sa v stredu večer znova aktivizoval vďaka silnému vetru. Plamene sa priblížili na len 15 metrov od obytných budov a ohrozili aj neďaleký cintorín. Hasiči, ktorí zasahovali s veľkým úsilím, sa snažia požiar pod kontrolou a plánujú dohasenie

slovakia

left justify in out


Rozsiahly požiar sa pri turistami obľúbenom chorvátskom meste opäť rozšíril. Plamene začali ohrozovať prvé domy počas noci. Požiar sa začal v pondelok večer blízko mesta Žrnovnica, keď úder blesku spôsobil vznik ohňa, ktorý sa následne rýchlo šíril vďaka silnému nárazovému vetru.

Hasičom sa v stredu podarilo požiar čiastočne kontrolovať, no večer sa opäť rozhorel pod vplyvom vetra.

Podľa chorvátskeho hasičského zboru bola najťažšia situácia v noci okolo obcí Donje Sitno a Gornje Sitno, kde zasahovalo 250 hasičov s 80 kusmi techniky.

"Toto je neprístupná oblasť bez cestnej infraštruktúry," vysvetlil veliteľ stráže zo Splitu Marinko Bogdan. "Nedá sa prejsť a je veterno."

Plamene sa rýchlo šírili a dostali sa veľmi blízko k domom. Obyvatelia obce Gornje Sitno informovali, že požiar horel len 15 metrov od budov a ohrozil aj neďaleký cintorín, ku ktorému sa priblížil na vzdialenosť 200 metrov.

Mnoho miestnych dobrovoľníkov pomáhalo v boji s požiarom, pričom sa jeden hasič zranil. Domy sa však podarilo uchrániť.

Náčelník hasičského zboru Mario Mikas opísal situáciu ako „rozsiahlu a zložitú“ a dodal: „Podarilo sa nám uhasiť niektoré časti požiaru a presunúť ho preč od domov v Žrnovnici, ale stále čelíme problémom pri Donje Sitno. Naším cieľom je zvládnuť tento front do rána."

Napriek pretrvávajúcej hrozbe hasiči úspešne ubránili desiatky obytných nehnuteľností a zabránili väčším škodám. Mikas upokojil verejnosť a uviedol: „Žiadne domy neboli poškodené." Ešte dnes ráno pokračovalo hasenie požiaru a plánuje sa jeho dohasenie zo vzduchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: imeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies