BRATISLAVA - Doktor Igor Bukovský radí, ako môžeme znížiť mieru rizika infekcie novým koronavírusom. Masívnejšie testovanie štandardných protilátok považuje dietológ za príliš málo, pretože dnes ešte nevieme ako fungujú rôzne mechanizmy našej imunity, ktoré uplatňuje ľudský organizmus.
Dodal, že drahé testovanie, s výsledkom, ktorý nám pravdepodobne nič nehovorí, nepovažuje za účelné. Zdôraznil však, že je potrebné skôr urobiť nejakú analýzu hladiny vitamínu D v krvi Slovákov. Mnohé štúdie totiž poukazujú na jeho obrovský význam v aktuálnej epidemiologickej situácii.
V lete klesol počet nakazených
Budovský informoval, že je veľmi žiadané zohľadniť aj skutočnosť, že počas letných prázdnin sme zaznamenali výrazný pokles infikovaných osôb.
Mohlo by vás zaujímať: V Čechách pribudol rekordný počet infikovaných, nemocnice evidujú aj nárast hospitalizovaných
„Počas letných mesiacoch sme mali pravdepodobne dobrovoľne – nedobrovoľne vyšší obsah vitamínu D v krvi, došlo k prudkému poklesu výskytu infekcie a teraz sa ocitáme v situácie, kedy sa čísla opäť zvyšujú,“ reagoval vo videu.
Obsah vitamínu D v krvi môže byť kľúčový
Ako príklad uviedol, že slovenské výskumy už v minulosti preukázali, že mladé zdravé Slovenky majú už v septembri deficitné hodnoty vitamínu D.
Prečítajte si viac: Testy vakcíny prerušili po nepriaznivej reakcii jedného z účastníkov
Bukovský poukázal na najnovšiu štúdiu z jednej Chicagskej univerzity. Tá hovorí, že ľudia s deficitom vitamínu D pod 20 mikrogramov na liter majú takmer o 80 percent vyššie riziko, že sa pri kontakte s novým koronavírusom nakazia.
Vedci zistili, že riziko infekcie medzi mladými a staršími osobami je iba 6%. Bukovský prízvukuje, že percentuálne vyjadrenie nehorí o ťažkom priebehu choroby či úmrtnosti, iba o riziku nakazenia sa.
BUĎ - ALEBO
Bukovský hovorí, že keď človek príde do kontaktu s vírusom sú dve možnosti. Buď ho telo na povrchu, čiže na sliznici, kde s ním prichádza do kontaktu odrazí, čiže sa človek nenakazí.
Alebo prenikne ďalej do organizmu a vyvoláva nejaké infekčné príznaky, je to stav, ktorý dokážeme analyzovať, merať a vyhodnocovať.
„Preto si myslím, že treba urobiť všetko preto, aby hladina D vitamínu bola v hodnotách nad 30 mikrogramov na liter. Optimálne až 50-60 mikrogramov na liter. Toto je parameter, ktorý podľa všetkých dostupných informácii, aj na základe najnovšej štúdie je dôležitý a potrebný,“ uzavrel Bukovský.
Súvisiaci článok: Polícia upozornila na tri hoaxy používateľov sociálnych sietí o COVID-19
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies