Práca namiesto dávok: Ministerstvo práce spúšťa legislatívu na zlepšenie zamestnanosti + VIDEO

NETKY.SK • 1 Október 2024, 15:32 • 2 min
Práca namiesto dávok: Ministerstvo práce spúšťa legislatívu na zlepšenie zamestnanosti + VIDEO

BRATISLAVA - Ministerstvo práce chce motivovať dlhodobo nezamestnaných a osoby s nízkou kvalifikáciou, aby si našli prácu. Pripravilo preto novely zákonov, ktorých cieľom je zlepšiť podmienky ich zamestnávania. Nové opatrenia majú zvýšiť efektivitu poskytovaných služieb zamestnanosti a podporiť pracovnú integráciu najzraniteľnejších skupín na trhu práce.

slovakia

left justify in out

Novelizácia legislatívy pre zámer "Práca namiesto dávok" zahŕňa zmeny zákona o službách zamestnanosti a zákona o hmotnej núdzi a projektové riešenia zamerané na motiváciu ľudí v hmotnej núdzi nájsť a udržať si zamestnanie.

Medzi hlavné nástroje patrí úprava podmienok pre nízko kvalifikovaných a dlhodobo nezamestnaných, ktorí budú motivovaní zapojiť sa do pracovného procesu. Tým, ktorí sú schopní pracovať, ale odmietnu vhodné zamestnanie na trhu práce bude  dávka v hmotnej núdzi znížená.

"Dávame pracovnú príležitosť ľuďom, ktorí by inak mohli byť odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi. Ponúkame viacero možností podpory, aby sme pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí v hmotnej núdzi dostať sa späť do práce," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Legislatívny zámer "Práca namiesto dávok" počíta s financovaním z viacerých zdrojov, vrátane eurofondov, štátneho rozpočtu a medzirezortnej spolupráce na spoločných projektoch.

Minister práce Erik Tomáš zároveň zdôraznil, že legislatívna zmena bude citlivo zohľadňovať špecifické životné podmienky každého príjemcu pomoci v hmotnej núdzi. Ekonomická realita však podľa ministra práce hovorí jasnou rečou.

"Aby mohla naša krajina ďalej prosperovať, každý, kto môže pracovať, by mal pracovať. Na Slovensku máme ešte veľa ľudí, ktorí môžu byť zamestnaní, avšak z rôznych dôvodov nie sú. Medzi nimi sú aj tí, ktorí zneužívajú sociálny systém. A práve na tých, ktorí systém zneužívajú, sa zameriame," dodal minister.

Zdroj: MPSVR SR

Návrh zákona preto prináša viacero zlepšení a riešení v oblasti zamestnanosti. Pôjde o zlepšenie aktivačných opatrení, zvýšenie motivácie, riešenie problémov spojených s exekúciami a podporu vzdelávania.

Nové opatrenia sú navrhnuté tak, aby uľahčili rozvoj sociálnych zručností potrebných pre trh práce, najmä pre dlhodobo nezamestnaných a osoby s nízkou kvalifikáciou.

Systém sprostredkovania zamestnania pre dlhodobo nezamestnaných a osoby s nízkou kvalifikáciou sa bude sústreďovať na aktívne vyhľadávanie pracovných príležitostí. Cieľom je efektívnejšia integrácia zraniteľných skupín, najmä dlhodobo nezamestnaných, prostredníctvom rozvoja sociálnych zručností a vedomostí potrebných pre úspešný vstup na pracovný trh.

Úprava aktivačného príspevku je ďalšou zmenou. Navrhuje sa jeho odstupňovanie podľa miery aktivity, pričom vyšší príspevok získajú tí, ktorí sa aktívne zapoja do programov pracovnej politiky, vzdelávania a rozšíria sa aj možnosti vykonávania menších obecných služieb.

Príspevok bude po novom dostupný aj pre členov domácností s minimálnym príjmom zo závislej činnosti.

Zdroj: MPSVR SR

Návrh rieši aj problém exekúcií, ktoré predstavujú výraznú bariéru pre vstup na trh práce. Opatrenia sú zamerané na zmiernenie exekučných zrážok, aby sa minimalizovali negatívne dôsledky a ľudia sa nebáli prijať zamestnanie kvôli nízkym čistým príjmom.

Zlepšenia sa týkajú aj podmienok pre deti v školách. Nárok na príspevok na nezaopatrené dieťa bude rozšírený aj na deti navštevujúce materské školy a na študentov stredných a vysokých škôl. Týmto opatrením sa podporí vzdelávanie od útleho veku a zníži sa riziko predčasného ukončenia štúdia, čo v budúcnosti zvýši ich zamestnateľnosť.

Zdroj: MPSVR SR

Podľa aktuálnych štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny tvorí dlhodobo nezamestnaná populácia až 40 % uchádzačov o zamestnanie, pričom 31 % z nich má nízku kvalifikáciu.

Tieto opatrenia sú reakciou na dlhodobý problém a sú zamerané na lepšiu dostupnosť pracovných príležitostí pre všetkých. Nové opatrenia majú zároveň prispieť k dlhodobej ekonomickej stabilite najzraniteľnejších skupín.

Navrhované zmeny v zákone o službách zamestnanosti (č.5/2004 Z.z.) a v zákone o hmotnej  núdzi (č.417/2013) vychádzajú z predbežnej informácie, ktorú dnes ministerstvo práce zverejnilo a tým odštartovalo legislatívny proces. Pripomienky k návrhu je možné predkladať do 1. januára 2025, pričom samotná novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. júla 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPSVR SR, Foto: FB/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies