Prečo by sme mali pravidelne raňajkovať? Niektoré dôvody vás prekvapia!

NETKY.SK • 4 August 2024, 16:48 • 2 min
Prečo by sme mali pravidelne raňajkovať? Niektoré dôvody vás prekvapia!

Rána otvárajú dvere novým začiatkom. Po prebudení človek vstupuje do prítomnosti dneška a je odskúšané, že aký postoj k realite zaujme, ovplyvní prežívanie nasledujúcich hodín. Áno, nič nie je konštantné a v priebehu sekundy sa aj z temnej môže stať svetlá, ale vo všeobecnosti existuje akési tiché a občas aj radšej nevyslovené pravidlo, že nie je dobré vziať deň do rúk s nedostatkom radosti a energie. Tento článok možno nevyrieši problém premárnených príležitostí, verím však, že inšpiruje k lepším návykom.

slovakia

left justify in out

Je to už raz tak, že raňajšie jedlo je prospešné, a hoci viem, že myšlienky sa uberajú skôr k pochybnostiam a ponáhľaniu sa, pre niektoré pravdy sa oplatí zastaviť sa a z nepoznaného urobiť poznané.
 
Ako a kedy
 
Tradovalo sa, že raňajky majú byť kráľovské. Staré mamy a niekedy aj mamy mali v obľube tvrdenie, že ostatné dve jedlá (teda obed a večera), sú len vzdialenými príbuznými raňajok. Veď prvé jedlo má byť bohaté, a to aj vtedy, ak je človek chudobný, z čoho plynula priam nadnesená poučka - pri konzumovaní raňajok sme si všetci rovní, všetci sme králi.
Zdravá starostlivosť o telo odporúča, aby ranné jedlo netrpelo až priveľkou dávkou lásky k nevýživným potravinám. Prvá strava by mala obsahovať nízkotučné bielkoviny, kvalitné tuky a komplexné sacharidy a vlákninu. Primeraný čas zodpovedá zhruba štvrťhodine po prebudení. Obsah raňajok by mal zahŕňať ovocie, mozog bude za to nesmierne povďačný.
Ak niekto bojuje s rannou nechuťou do jedla, nech to nepovažuje za príčinu, prečo ostať verný neraňajkovaniu. Telo si zapamätá snahu a neskôr samo pripomenie, že nový deň si žiada nový hlt.
Ako tip sa uvádzajú vločky, med, orechy, palacinky pečené z celozrnnej múky, mliečne výrobky či strukovinové nátierky. Žiadne obavy, vždy sa dajú ingrediencie zladiť tak, aby vyhoveli aj tej najnáročnejšej chuti.
 
Prečo
 
Ak sa niekto nachádza v situácii, v ktorej sa ťažko rozhoduje, vždy je dobré spísať si určitý zoznam. Ten by mal pozostávať z pozitív či negatív, ktoré slúžia ako následky zatiaľ nedefinovateľného rozhodnutia. Vďakabohu, v otázke, či ráno jesť alebo nie, som vám to mierne uľahčila a spísala výhody, ktoré vyplynú z pravidelného raňajkovania.
- Raňajkovanie prispieva k väčšej štíhlosti. Iste, často sa verí mýtom a spoločnosť si zavádzajúco myslí, že ak prvé jedločlovek vynechá, stratí sa zopár kilogramov navyše. Je to však omyl, pretože sa preukázalo, že tí, ktorí raňajkujú, majú oveľa menší problém s nadváhou a celkovo sú nastavení na zdravšiu formu stravovania sa.
- Raňajkovaním sa znižuje riziko ochorenia na cukrovku. Vynechávanie pokrmu spôsobí, že telo bude menej citlivé na hormón inzulín, vďaka čomu dochádza k nadbytku cukru v krvnom obehu. Je pochopiteľné, že organizmus sa potom snaží produkovať viac inzulínu, aby sa cukor mohol dostať do rezistentných buniek, čo v konečnom dôsledku vedie k priberaniu a v horšom prípade k cukrovke.
- Raňajkujúci majú viac vitamínov a vápnikov ako tí, ktorí jedávajú neskôr.
- Testy ukázali, že po raňajkách býva pamäť dlhšie aktívna, čím sa zlepšuje nielen pracovný výkon, ale aj pozornosť pri štúdiu.
- Raňajkovaním sa znižuje chuť na cigarety a alkohol. Raňajkujúci sa (nie vždy, ale pomerne často), nevyhýbajú športu a to pomáha redukovať závislosť. Štúdie sa zhodli, že existuje súvislosť medzi konzumovaním raňajok a dlhšou dĺžkou života.
- Ani nálada nie je vynechaná na zozname pozitívnych účinkov. Raňajkovanie totiž zlepšuje náladu, minimalizuje riziko depresie, a aj keď to vyznie prekvapujúco, obzvlášť ženy by mali byť pozorné. Neraňajkovanie môže zle pôsobiť na plodnosť a menštruačný cyklus.
- Je menšia pravdepodobnosť, že sa rozrastie porucha príjmu potravy. V mnohých prípadoch býva vynechanie prvého jedla úmysel (kontrola hmotnosti).
 
Je to na vás
 
Zoznam by mohol pokračovať, ale vždy je na človeku, akú budúcnosť si vyberie. Možno je čas urobiť prvý krok na ceste k lepšiemu zdraviu. Za aktívnejšiu prácu sa určite poďakujú aj zamestnávatelia, a ak sa aj nálada po raňajkách povýši, priaznivo to ovplyvní široké i úzke okolie. Začať sa dá od zajtra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Rachel Park, Unsplash
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies