Prečo je Európsky deň darcovstva orgánov kľúčový pre záchranu životov? + VIDEÁ

NETKY.SK • 9 Október 2024, 11:15 • 6 min
Prečo je Európsky deň darcovstva orgánov kľúčový pre záchranu životov? + VIDEÁ

BRATISLAVA - Európsky deň darcovstva orgánov je každoročne pripomínanou iniciatívou, ktorá má za cieľ zvýšiť povedomie o dôležitosti darcovstva orgánov a podporiť ľudí v tom, aby sa zaregistrovali ako darcovia. Tento deň ponúka priestor pre osvetové kampane, diskusie a osobné príbehy, ktoré zdôrazňujú, že darcovstvo môže byť darom života pre tých, ktorí sú odkázaní na transplantáciu. Iniciatíva podporuje krajiny Európy, aby riešili problémy s nedostatkom darcov a zjednotili svoje úsilie pri záchrane životov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európsky deň darcovstva orgánov a transplantácií, ktorý sa každoročne oslavuje v októbri, je dôležitou príležitosťou na zvýšenie povedomia o potrebe darcovstva orgánov. Cieľom tohto dňa je podporiť otvorenú diskusiu o darcovstve, rozptýliť mýty a podporiť čo najviac ľudí, aby zvážili, či sa stanú darcami orgánov.

Európsky deň darcovstva orgánov (European Organ Donation Day, EODD) organizuje Rada Európy v spolupráci s členskými štátmi a ďalšími organizáciami, ktoré sa venujú tejto problematike.

Zdroj: freepik.com

Význam darcovstva orgánov

Darcovstvo orgánov má nezmerateľný význam pre pacientov, ktorí čakajú na transplantáciu. Každý rok tisíce ľudí v celej Európe potrebujú transplantáciu orgánov ako život zachraňujúcu alebo život skvalitňujúcu operáciu.

Mnohí z nich, žiaľ, čakajú na darcu, ktorý sa nemusí včas nájsť. Európsky deň darcovstva orgánov preto slúži ako pripomienka dôležitosti tejto témy a vyzýva verejnosť, aby sa oboznámila s postupmi darcovstva a rozhodla sa, či chce byť darcom.

Podľa štatistík Rady Európy, viac ako 140 000 ľudí v Európe aktuálne čaká na vhodný orgán na transplantáciu. Každý deň zomierajú ľudia, pretože sa pre nich nenašiel vhodný darca. Zvyšovanie povedomia o darcovstve a podpore rodín darcov je preto kľúčovým krokom, ktorý môže zmeniť životy mnohých pacientov.

Zdroj: freepik.com

Výzvy a prekážky darcovstva

Jednou z najväčších prekážok darcovstva orgánov sú predsudky a nedostatočné informácie. Mnoho ľudí nemá jasnú predstavu o tom, čo darcovstvo zahŕňa, a obáva sa mýtov, ktoré nie sú pravdivé.

Tieto mýty môžu zahŕňať mylnú predstavu, že lekári nebudú dostatočne snažiť zachrániť život darcu, ak bude zaregistrovaný ako darca orgánov, alebo že darcovstvo je v rozpore s ich vierovyznaním. Práve z tohto dôvodu je dôležité viesť otvorenú diskusiu o týchto otázkach a poskytovať verejnosti relevantné a overené informácie.

Na zlepšenie darcovstva orgánov v Európe spolupracuje Rada Európy so svojimi členskými štátmi na vytváraní priaznivých legislatívnych a etických podmienok pre darcovstvo. Krajiny ako Španielsko a Chorvátsko sú v darcovstve orgánov lídrami, pričom ich systém "opt-out" (každý človek je potenciálnym darcom, pokiaľ s tým výslovne nesúhlasí) dosahuje výborné výsledky.

Tento model môže slúžiť ako príklad pre ďalšie krajiny, ktoré hľadajú efektívne spôsoby, ako zvýšiť počet darcov.

Situácia v Európe

V rámci Európy existujú výrazné rozdiely v počte darcov a prístupe k darcovstvu. Niektoré krajiny, ako napríklad Španielsko, sú na čele svetových rebríčkov v počte darovaných orgánov na milión obyvateľov, čo je výsledkom ich dobre organizovaných programov darcovstva a verejného povedomia.

V iných krajinách je však povedomie o darcovstve nižšie a kampaň na jeho podporu stále nevyhnutná.

Európska únia a Rada Európy preto podporujú celoeurópske iniciatívy, ako je práve Európsky deň darcovstva orgánov. Tento deň dáva priestor pre osvetové kampane, semináre a diskusie na tému darcovstva orgánov, aby sa zvýšila miera zapojenia verejnosti.

Na týchto podujatiach sa často prezentujú osobné príbehy ľudí, ktorí vďaka transplantácii dostali druhú šancu na život, ale aj príbehy rodín, ktoré sa rozhodli darovať orgány svojich blízkych.

Etické a právne aspekty

Otázka darcovstva orgánov so sebou prináša aj množstvo etických a právnych výziev. Každá krajina má vlastné pravidlá a zákony týkajúce sa darcovstva. Napríklad v niektorých krajinách funguje systém predpokladaného súhlasu, kde každý obyvateľ je považovaný za potenciálneho darcu, pokiaľ výslovne neodmietne.

Na druhej strane sú krajiny, kde sa vyžaduje výslovný súhlas jednotlivca alebo jeho rodiny po smrti. Tieto rozdiely majú vplyv na počet darcov a dostupnosť orgánov.

Veľkou výzvou je aj informovanosť verejnosti. Mnohí ľudia nemajú dostatok informácií o tom, ako darcovstvo funguje, aké orgány môžu byť darované a ako celý proces prebieha. Strach z neznámeho a často aj rôzne mýty a nesprávne informácie môžu odrádzať potenciálnych darcov.

Európsky deň darcovstva orgánov má práve tento nedostatok informácií kompenzovať a vyvolať otvorenú diskusiu o dôležitosti darcovstva.

Prečo by ste mali zvážiť darcovstvo?

Darcovstvo orgánov je aktom nesebeckosti a solidarity. Každý človek, ktorý sa rozhodne darovať svoje orgány po smrti, môže zachrániť niekoľko životov. Transplantácia zlepšuje kvalitu života nielen pre príjemcu, ale aj pre jeho rodinu a širšiu komunitu.

Pre mnohých pacientov je transplantácia poslednou možnosťou, ktorá im umožní vrátiť sa do bežného života a byť opäť aktívnou súčasťou spoločnosti.

Zaregistrovať sa ako darca orgánov je jednoduché a v mnohých krajinách je možné urobiť to online. O svojom rozhodnutí je však dôležité informovať aj rodinu, pretože v niektorých prípadoch sa orgány môžu darovať len so súhlasom príbuzných.

Transparentná a otvorená komunikácia o tomto citlivom rozhodnutí môže uľahčiť situáciu v prípade nečakanej udalosti.

Európsky deň darcovstva orgánov je dôležitou pripomienkou toho, že darcovstvo môže byť rozdielom medzi životom a smrťou pre tisíce ľudí na celom kontinente. Zapojenie sa do tejto iniciatívy, či už ako darca alebo len ako podporovateľ, môže pomôcť znížiť počet ľudí na čakacích listinách a zvýšiť šance na úspešnú transplantáciu.

Darcovstvo orgánov je dar, ktorý nemá obdoby – dar života.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: coe.in, english.elpais.com, health.ec.europa.eu, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies