Prečo nás priťahujú ľudia podobní našim rodičom? Niekedy nás očarí absolútny opak

NETKY.SK • 31 August 2024, 15:21 • 2 min
Prečo nás priťahujú ľudia podobní našim rodičom? Niekedy nás očarí absolútny opak

Prvý romantický vzťah našich rodičov, ktorý mnohí z nás videli, sa stáva vzorom toho, ako pre nás vyzerá romantická láska, povedala Melissa Stanger, psychoterapeutka a licencovaná klinická sociálna pracovníčka so sídlom v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o randenie a vzťahy, veľa ľudí verí, že ich rozhodnutia sú úplne ich vlastné. Naši rodičia však môžu výrazne ovplyvniť, s kým sa vyberieme na rande. Tieto vplyvy často fungujú pod radarom a formujú naše preferencie a správanie spôsobmi, ktoré si možno vedome neuvedomujeme.

Prvý romantický vzťah našich rodičov, ktorý mnohí z nás videli, sa stáva vzorom toho, ako pre nás vyzerá romantická láska, povedala pre Business Insider Melissa Stanger, psychoterapeutka a licencovaná klinická sociálna pracovníčka so sídlom v New Yorku.

Počiatok je u rodiny

Štúdia z roku 2024 zistila, že dospievajúci, ktorí vyrastali s viac negatívnymi konfliktmi so svojimi rodičmi, uvádzajú nižšiu kvalitu romantických vzťahov a spokojnosť, ako aj vyššiu úroveň konfliktov so svojimi partnermi. Zistili, že prežívanie úzkostného pripútania k rodičovi je spojené aj s nižšou kvalitou romantického vzťahu.

Okrem toho, ak sú rodičia emocionálne vzdialení alebo zanedbávajú, deti si môžu vyvinúť vyhýbavý štýl pripútania. Ako dospelí môžu uprednostňovať hypernezávislosť pred intimitou, často odpudzujú partnerov alebo si vyberajú ľudí, ktorí sú podobne emocionálne rezervovaní.

Pochopenie vášho štýlu pripútania a vzťahu s rodičmi môže objasniť, prečo sa určité typy partnerov cítia pohodlnejšie alebo známejšie, aj keď tieto vzťahy nie sú vždy bezpečné alebo zdravé.

Vplyv výchovy je obrovský

Štúdia z roku 2020 zistila, že dospelé deti internalizujú a uplatňujú pozitívne vzťahové správanie, ktoré sa naučili od svojich rodičov, keď ich považujú za dobré vzory. Keď sú však rodičia vnímaní ako slabé vzory, ich deti hľadajú partnerov, ktorí im pomôžu vyhnúť sa opakovaniu chýb svojich rodičov.

Ak dieťa vyrastá v domácnosti, kde je normou náklonnosť, rešpekt a zdravá komunikácia, je pravdepodobnejšie, že podobné vlastnosti bude hľadať u svojich partnerov. Naopak, ak dieťa zistí, že vo vzťahu ich rodičov dominuje konflikt, nedôvera alebo emocionálna vzdialenosť, môže nevedome replikovať tieto vzorce vo svojich vlastných romantických vzťahoch.

To však neznamená, že je nám súdené robiť vždy romantické rozhodnutia založené na rodičovskom vplyve alebo že rodičia musia byť spolu vždy dokonale šťastní, aby mali pozitívny vplyv. Výskumníci naznačujú, že deti sa často môžu naučiť veľa o záväzkoch od rodičov, ktorí si jednoducho cenia svoj vzťah a časom na ňom pracujú.

Ich slová sa stanú hlasom vo vašej hlave

Väčšina psychológov by súhlasila s tým, že každá osobná zmena začína sebauvedomením. Začnite identifikovať, kde vznikajú vzorce komunikácie , myšlienok a pocitov. Zamyslite sa nad svojím detstvom a skúste si spomenúť na vzorce, ktoré ste mali pri interakcii so svojimi rodičmi.

Otázky, ktoré navrhuje položiť si, zahŕňajú: Čí je to hlas? Váš dospelý hlas toho, čo si myslíte a čomu veríte, alebo to pochádza odniekiaľ alebo od niekoho iného? Ak vaši rodičia stále žijú, môžete si tiež začať všímať, ako teraz komunikujete so svojimi rodičmi, a potom uvidíte, ako sa tieto vzorce môžu prejavovať vo vašich romantických vzťahoch.

Priťahuje nás to, čo je známe

Často nás podvedome priťahuje to, čo vieme, takže správanie našich rodičov a spôsob, akým s nami interagovali, ovplyvňuje to, čo vo vzťahu hľadáme a koho priťahujeme, pretože to považujeme za normálne, povedala Stanger.

To možno čiastočne vysvetliť komplexom Oidipov, povedala, myšlienkou je, že malé deti sú nejakým spôsobom priťahované k svojmu primárnemu opatrovateľovi v tom zmysle, že spĺňajú ich potrebu túžby, pozornosti, lásky a uznania.

Ako vyrastáme, už nemáme rovnaké potreby starostlivosti, ale stále máme emocionálne potreby, ktoré sa často prenášajú na našich partnerov, povedala.
A keďže ľudia chcú, aby boli ich potreby naplnené, môžu ich podvedome priťahovať ľudia, ktorí im pripomínajú rodičov.

Ako prelomiť cyklus

Na vytvorenie nových vzorcov v dospelosti ponúkame štyri rady: čítanie, zapisovanie do denníka, pohľad na váš súčasný vzťah z inej perspektívy a vyskúšanie terapie . "Prečítajte si knihy od psychologického výskumníka a lekára Johna Gottmana, aby ste sa dozvedeli o rôznych vzorcoch, ktoré vedú k  pozitívnym  výsledkom vo vzťahoch, a tých, ktoré vedú k negatívnym výsledkom vzťahov."

Jedna kľúčová vec, ktorú si treba zapamätať, je naučiť sa o zdravých spôsoboch zvládania konfliktov a lepších spôsoboch, ako sa emocionálne spojiť s partnerom. Nikto nemá rád bitky, ale možno sa toho budete menej báť, ak sa dokážete hádať konštruktívnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: forbes.com, brides.com, businessinsider.com. titulná foto: findmycenter.org
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies