Prečo Slovensko doteraz nemá Michelinské reštaurácie? Rezort cestovného ruchu nám prezradil viac

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 13:30 • 2 min
Prečo Slovensko doteraz nemá Michelinské reštaurácie? Rezort cestovného ruchu nám prezradil viac

Naša krajina nepatrí na mapu Michelin guide. Michelin bol dlhodobo známy len vďaka svojím pneumatikám, no postupne prerástol do svojho hviezdičky udeľovacieho kuchárskeho fandomu, ktorý mnohí milujú, no mnohí nenávidia. Šéfkuchári sa idú pretrhnúť, len aby im prischla povestná hviezdička, ocenenie najvyššieho kalibra. No nie je to také jednoduché...

slovakia

left justify in out

Ako už všetci vieme, Slovensko nemá žiadne reštaurácie s michelinskou hviezdou. Napriek tomu, že sa môžeme pýšiť šikovnými kuchármi a špičkovými receptmi, na michelinský zážitok musíme cestovať ku svojím susedom. Dnes sme sa pýtali prečo je tomu tak.

Tieto hviezdy nie sú len o gastre - mohli by pomôcť rozvoju turizmu.

Michelin bol dlhodobo známy len vďaka svojím pneumatikám, no postupne prerástol do svojho hviezdičky udeľovacieho kuchárskeho fandomu, ktorý mnohí milujú, no mnohí nenávidia. Šéfkuchári sa idú pretrhnúť, len aby im prischla povestná hviezdička, ocenenie najvyššieho kalibra. No nie je to také jednoduché...

Kulinárske vzdelanie: základ úspechu

Pýtali sme sa ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, aké kroky podniklo ministerstvo, aby sa priblížilo k spolupráci s Michelinskou organizáciou.

"Oslovili sme spoločnosť a prejavili záujem  o rokovania o zavedení Slovenska do ich sprievodcu. Téma zaradenia Slovenska  však nie je iba o sprievodcovi. Na to, aby v danej krajine získali reštaurácie aj ocenenia formou hviezdičky je potrebná aj podpora a systémové opatrenia v iných oblastiach, ako je napríklad odborné vzdelávanie v gastronómii, ale aj celoživotné vzdelávanie, podpora odborných súťaží a zručností a v neposlednom rade aj záujem investorov o gastronómiu  a zvyšovanie jej kvality," odpovedali na našu otázku.

Zdá sa, že udeľovanie hviezdičiek je naozaj celá veda.

"Okrem toho je to aj téma kvality a dostupnosti domácich surovín a produktov, ktorými sa slovenská gastronómia môže odlišovať od iných kuchýň a prilákať zahraničných návštevníkov. Vo všetkých týchto oblastiach sme začali aktívne pracovať, pretože gastronómiu považujeme za súčasť cestovného ruchu a ak chceme rozvíjať cestovný ruch na Slovensku, musíme rozvíjať aj gastronómiu," dodali napokon.

Vydanie sa na kulinársku dráhu začína pevným základom vedomostí a zručností. Napríklad v Institut Disciples Escoffier ponúkajú komplexné programy, ktoré slúžia ako odrazový mostík pre vaše kulinárske ambície.
Vydanie sa na kulinársku dráhu začína pevným základom vedomostí a zručností. Napríklad v Institut Disciples Escoffier ponúkajú komplexné programy, ktoré slúžia ako odrazový mostík pre vaše kulinárske ambície.
Zdroj: foto: institutescoffier.com

Prvé hviezdičky sa začali udeľovať v roku 1926. Ak reštaurácia dostala jednu hviezdu, stálo za to zastaviť sa v nej. No iba vtedy, keď máte cestu okolo. Reštaurácia s dvomi hviezdami bola lepšia a oplatilo sa urobiť k nej aj krátku zachádzku. 

Reštaurácia s tromi hviezdičkami? Skvelá! Takú sa oplatilo navštíviť za každú cenu.

Asi nikdy sme na Slovensku neboli tak blízko Michelinu, ako teraz. Slovensko je jediné v strednej Európe, ktoré nemá zmluvu s Michelin Guide. Spísali sme preto petíciu Iniciatíva známych šéfkuchárov a osobností z oblasti gastronómie na Slovensku zarezonovala medzi Slovákmi a radi by dosiahli toho omnoho viac.V roku 2023 sa podpísala petícia za michelinské reštaurácie aj v našej krajine!

Prvé rokovania projektu sú na stole

Pýtali sme sa v akom štádiu sa aktuálne projekt nachádza a koľko financií bolo na získanie povolení využitých.

"Aktuálne sa dolaďujú termíny vo forme prvých online rokovaní," dodalo ministestvo. Dozvedeli sme sa teda, že projekt je v úplných začiatkoch a stále v procese. 

Prvé michelinské reštaurácie však čaká ešte dlhá cesta. Podľa rezortu získať michelinovskú hviezdičku nie je jednoduché, keďže nepoznáme ani kritéria hodnotiteľov. Ministerstvo sa však snaží urobiť všetko preto, aby Slovensko bolo zaradené do sprievodcu čo najskôr. Rovnako tak bude aktívne podporovať a vytvárať systémové predpoklady pre rozvoj gastronómie na Slovensku.

 

 

Kuchári sa idú pre najvyššie ohodnotenie michelin pretrhnúť. Okrem jedla musia ponúknuť aj atmosféru a prestíž.
Kuchári sa idú pre najvyššie ohodnotenie michelin pretrhnúť. Okrem jedla musia ponúknuť aj atmosféru a prestíž.
Zdroj: foto: asia.nikkei.com

Aktuálne znamená mišelinská hviezda najvyššie možné ocenenie na kulinárskom trhu. Tri šéfkuchárske hviezdy sú tou najvyššou prestížou, akú môže reštaurácia dosiahnuť. Nejde však len o to, aby sa návštevník takejto reštaurácie len dobre najedol. Ide oveľa viac. Hovoríme o zážitku, atmosfére a nevšednosti, ktorá pôsobí na všetky zmysly. A v neposlednom rade - o kvalite.

Michelinská hviezda je niečím ako Oscar pre film.

Je to viac než len gastro

Zaujímalo nás, či si od toho sľubuje rezort viac návštev zo zahraničia. Ich odpoveď bola jasná.

"Jedným z hlavných a preukázateľných benefitov zaradenia krajiny či destinácie do tohto sprievodcu je nárast počtu návštevníkov a turistov, spojených s nárastom počtu prenocovaní. To znamená celkový nárast príjmov destinácie a krajiny."

Michelinské hviezdy sú kľúčom k lepšiemu cestovnému ruchu a ekonomike štátu.
Michelinské hviezdy sú kľúčom k lepšiemu cestovnému ruchu a ekonomike štátu.
Zdroj: foto: bonappetit.com

Aké označenia používa Michelin´s guide?

Ak by vás zaujímalo presné vysvetlenie jednotlivých hviezd michelinskej prestíže, prikladáme menšie vysvetlivky, ktoré značia presne to, aké striktné tieto udelenia naozaj sú.

-1 hviezda označuje reštauráciu, ktorá ponúka v rámci svojej kategórie jedlá na vysokej úrovni a oplatí sa v nej zastaviť.

-2 hviezdy sa udeľujú reštaurácii, ktorá ponúka excelentnú kuchyňu a jedlá mimoriadnej kvality a oplatí sa kvôli nej urobiť cestu navyše.

-3 hviezdy znamenajú najvyššiu možnú kvalitu jedla. Označujú reštauráciu, za ktorou sa oplatí vycestovať.

 

 

Tri hviezdy ako najvyššie a najprestížnejšie hodnotenie, aké môže reštaurácia mať.
Tri hviezdy ako najvyššie a najprestížnejšie hodnotenie, aké môže reštaurácia mať.
Zdroj: foto: leisurely.co.za

Ako tvrdí web profikucharsk "Ďalším faktorom ovplyvňujúcim počet reštaurácií s michelinskou hviezdou je tiež skutočnosť, že inšpektorov je málo a ledva stíhajú ohodnotiť to, čo majú stanovené. Je asi ľahké pochopiť, prečo inšpektori neudeľujú svoje hviezdy na Slovensku: s veľkou pravdepodobnosťou na neho nikdy nezavítali."

Slovensko je bližšie k Michelinskej reštaurácii, znie zo správ. Rezort cestovného ruchu však hovorí o dlhej ceste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: finedininglovers.com+kafkadesk.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies