Predseda vlády Austrálie Albanese chce pred voľbami presadiť deťom zákaz používania sociálnych médií

NETKY.SK • 11 September 2024, 13:21 • 2 min
Predseda vlády Austrálie Albanese chce pred voľbami presadiť deťom zákaz používania sociálnych médií

CANBERRA - Austrália plánuje zakázať používanie sociálnych sietí pre deti do 16 rokov, oznámil v utorok premiér Anthony Albanese. Tento krok je reakciou na negatívny vplyv sociálnych sietí na deti, ktorý Albanese označil za „ničivý“. Minimálny vek pre prístup na platformy ako Facebook, Instagram či TikTok zatiaľ nie je presne určený, no predpokladá sa, že bude stanovený v rozmedzí 14 až 16 rokov.

slovakia

left justify in out

„Chcem deti vidieť odchádzať od svojich (elektronických) zariadení na ihriská, plavárne či tenisové kurty,“ podotkol stredoľavicový austrálsky premiér. „Chceme, aby mali skutočné zážitky s reálnymi ľuďmi, pretože vieme, že sociálne siete spôsobujú spoločenskú ujmu,“ dodal pre austrálsku stanicu ABC.

Albanese pre miestne médiá v súvislosti s týmto plánom už niekoľkokrát uviedol, že by uprednostnil zákaz prístupu na sociálne siete deťom mladším než 16 rokov.

Juhoaustrálsky premiér Peter Malinauskas sa zasadzoval za zákaz používania sociálnych médií od určitého veku, rovnako ako federálna opozícia. Koalícia v utorok pohotovo vyzdvihla jeho presadzovanie pred niekoľkými mesiacmi.

Albanese si uvedomuje, že sociálne médiá sú skutočným problémom mnohých rodičov a že federálna vláda zaostáva za názorom komunity. "Rodičia chcú, aby ich deti nemali telefóny a boli na futbalovom ihrisku. Ja tiež," povedal Albanese pre Australian Broadcasting Corporation. "Podnikáme tieto kroky, pretože už toho bolo dosť."

Opozičný líder Peter Dutton, šéf stredopravej Liberálnej strany, už skôr vyjadril podporu zákazu sociálnych médií pre osoby mladšie ako 16 rokov.

Čína, Francúzsko a niekoľko štátov v Spojených štátoch prijalo zákony zamerané na obmedzenie používania sociálnych médií neplnoletými osobami v súvislosti s obavami z online škôd od kyberšikany až po nerealistické štandardy krásy. Kritici tvrdili, že takéto opatrenia zasahujú do práva mladých ľudí na vyjadrenie a ohrozujú ich súkromie. Daniel Angus, profesor digitálnej komunikácie na Queenslandskej technologickej univerzite, kritizoval navrhovaný austrálsky zákaz ako "bezohľadný", "populistický" a "nesprávne rozptýlenie".

Takýto zákaz by "spôsobil vážnu škodu tým, že by mladých ľudí vylúčil zo zmysluplnej a zdravej účasti na digitálnom svete, potenciálne by ich priviedol k menej kvalitným online priestorom a odstránil by dôležitý prostriedok sociálneho spojenia," uviedol Angus v utorok v príspevku na sieti LinkedIn. "Znamená to tiež, že veľmi veľké online platformy budú oslobodené od povinnosti vykonať potrebné reformy kvality obsahu na svojich platformách, pretože sa tým jednoducho postaví brána pred dvere, namiesto toho, aby sa zlepšilo to, čo je na druhej strane," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Canberra City News, Al Jazeera, Foto: France 24 / AFP / Wendell Teodoro
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies