Premiéri Poľska a Španielska privítali výsledky volieb vo Francúzsku

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 11:33 • 2 min
Premiéri Poľska a Španielska privítali výsledky volieb vo Francúzsku

Poľský premiér Donald Tusk a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez privítali v nedeľu výsledky parlamentných volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa odhadov nezvíťazila krajná pravica.

slovakia

left justify in out

"V Paríži nadšenie, v Moskve sklamanie, na Ukrajine úľava. Dosť na to, aby sme boli vo Varšave spokojní," napísal na sociálnej sieti Tusk, ktorá po prvom kole francúzskych volieb pred týždňom varoval pred podľa jeho slov veľmi nebezpečným obratom pre Francúzsko a Európu.

Sánchez uviedol, že Francúzsko si vybralo odmietnutie krajnej pravice a "sociálnu ľavicu, ktorá rieši problémy ľudí serióznou a odvážnou politikou". Prekvapivé výsledky podľa vlastných slov víta rovnako ako výsledky volieb v Británii, kde stredoľavá Labouristická strana drvivo zvíťazila na konzervatívcami. Obe krajiny si podľa španielskeho premiéra zvolili pokrok a neoslabovanie práv a slobôd.

Predstaviteľ nemeckých sociálnych demokratov kancelára Olafa Scholza, Nils Schmid, v nedeľu povedal, že Francúzsko "sa vyhlo najhoršiemu". Prezident Emmanuel Macron je však politicky oslabený po tom, ako jeho centristi prišli o významný počet poslancov.

Ilustračné foto - pár prechádza okolo volebných plagátov s krajne pravicovými lídrami Marine Le Penovou a Jordanom Bardellom počas druhého kola parlamentných volieb v nedeľu 7. júla 2024 v Mittelschaeffolsheime vo východnom Francúzsku.
Ilustračné foto - pár prechádza okolo volebných plagátov s krajne pravicovými lídrami Marine Le Penovou a Jordanom Bardellom počas druhého kola parlamentných volieb v nedeľu 7. júla 2024 v Mittelschaeffolsheime vo východnom Francúzsku.
Zdroj: CTV News / AP Photo / Jean-Francois Badias

Politik nemeckých kresťanských demokratov z CDU Armin Laschet vidí po voľbách vo Francúzsku nádeje na proeurópsku väčšinu. Vo vyjadrení pre DPA tiež uviedol, že Macron mal pravdu v tom, že "keď tretina (voličov) volí radikálnu pravicu, je potrebné zmobilizovať zvyšné dve tretiny".

Radosť z neočakávane dobrých výsledkov francúzskej ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP) vyjadrili talianske ľavicové strany. "Pravicu možno poraziť," komentovala šéfka Demokratickej strany (PD) Elly Schleinová. Za jasnú známku nádeje správy z Francúzska označil šéf strany Talianska ľavica Nicola Fratoianni.

Aktualizované prognózy ukazujú, že NFP by mala získať 177 až 198 kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení. Macronova aliancia Spolu (ENS) je druhá s možným ziskom 152 až 169 mandátov a krajne pravicové Národné združenie (RN) tretie so 135 až 145 poslancami, informovali televízie TF1 a France 2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP / DPA, Foto: RFI / Reuters / Abdul Saboor (na titulnej foto sa zhromažďujú ľudia na námestí Republiky po čiastkových výsledkoch druhého kola predčasných volieb)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies