Prenasledovaná juhoafrická kráľovná krásy vyhrala súťaž v Nigérii

NETKY.SK • 2 September 2024, 18:30 • 2 min
Prenasledovaná juhoafrická kráľovná krásy vyhrala súťaž v Nigérii

Chidimma Adetshina, ktorú prenasledovali kvôli jej národnosti a ktorá musela odstúpiť zo súťaže Miss Južnej Afriky, sa stala kráľovnou krásy úplne inej krajiny.

slovakia

left justify in out

Adetshina plakala radosťou, keď ju v sobotu vyhlásili za Miss Universe Nigérie„Táto koruna nie je len pre krásu, je to výzva k jednote,“ vyhlásila 23-ročná študentka práva po týždňoch, keď sa ocitla v centre intenzívnej mediálnej búrky.

Na Miss Universe Nigérie ju pozvali po tom, čo jej pozícia finalistky súťaže Miss Južná Afrika vyvolala vlnu kritiky.

Niektorí ľudia v Južnej Afrike spochybňovali jej oprávnenosť zúčastniť sa na súťaži krásy, pretože napriek tomu, že pani Adetshina má juhoafrické občianstvo, jej otec je Nigérijčan a matka má mozambické korene.

V rozhovoroch pani Adetshina uviedla, že sa narodila v Sowete - juhoafrickom mestečku pri Johannesburgu - a vyrastala v Kapskom meste.

Spor o jej štátnu príslušnosť vyvolal vyšetrovanie a organizátori Miss Juhoafrickej republiky požiadali národné ministerstvo vnútra, aby preskúmalo jej oprávnenosť.

Po počiatočnom vyšetrovaní ministerstvo oznámilo, že matka slečny Adetshinovej sa mohla dopustiť „krádeže identity“, aby sa stala juhoafrickou štátnou príslušníčkou.

Vo vyhlásení sa však dodáva, že pani Adetshina „sa nemohla podieľať na údajnom protiprávnom konaní svojej matky, keďže v tom čase bola nemluvňa“.

Deň po oznámení pani Adetshina vypadla zo súťaže s tým, že rozhodnutie prijala pre bezpečnosť a blaho seba a svojej rodiny. Teraz sa jej utrpenie dostalo na titulky po celom svete.

Po vypočutí príbehu pani Adetshiny ju organizátori Miss Universe Nigéria pozvali, aby sa zúčastnila ich súťaže. Povedali, že bude môcť "reprezentovať rodnú zem svojho otca na medzinárodnej scéne".

Po sobotňajšom víťazstve v súťaži bude pani Adetshina reprezentovať Nigériu na novembrovej súťaži Miss Universe. Jej úspech sa oslavuje na sociálnych sieťach. „Tvoj príbeh je inšpiratívny – si silnejšia, než si myslíš, a milujeme ťa, naša africká sestra,“ napísala na Instagram jedna Juhoafričanka.

Ďalší priaznivec povedal: "Verte mi ľudia, my Nigérijčania sme na ňu hrdí... je to naša vlastná sestra, veľmi inteligentné, inteligentné dievča, v žilách jej koluje naša nigérijská krv."

Iní však tvrdili, že súťaž bola „zmanipulovaná“ v prospech pani Adetshinovej – na obvinenie, na ktoré organizátori Miss Nigéria nereagovali. "Nezaslúži si to," povedal jeden z užívateľov Instagramu. "Nikdy nežila v Nigérii a bola len pozvaná, aby súťažila po tom, čo boli zvolení koneční delegáti... minulý týždeň pricestovala do Nigérie prvýkrát po 20 rokoch, len aby jej dali našu korunu. Táto organizácia zaváňa čistou zaujatosťou," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC News, Foto: Miss South Africa
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies