Prešov: Počet záujemcov o prácu v novej vojenskej nemocnici stúpa

NETKY.SK • 9 September 2024, 13:38 • 2 min
Prešov: Počet záujemcov o prácu v novej vojenskej nemocnici stúpa

PREŠOV - Vojenská nemocnica v Prešove bude primárne slúžiť pre civilné obyvateľstvo. Pribudnú nové oddelenia, pracoviská a bude mať vlastné laboratóriá.

slovakia

left justify in out

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove eviduje záujemcov o prácu v novej vojenskej nemocnici. Ako informoval hovorca nemocnice, viac ako mesiac už prebiehajú prípravné práce na jej výstavbe, pričom do prvej polovice budúceho roka by mali byť vybudované tri podzemné podlažia. Rezort obrany odhaduje, že na dokončenie projektu bude potrebných 31 mesiacov.

Riaditeľ FNsP J. A. Reimana v Prešove Juraj Smatana uviedol: "Čo sa týka lekárskeho personálu, sme aktuálne relatívne stabilizovaní. Tento rok sme prijali približne 30 absolventov."

Smatana dodal, že "v súčasnosti dostávame e-maily a tiež naše personálne oddelenie prijíma žiadosti o prácu v novej nemocnici, ktorá ešte nie je postavená. Nechcem povedať, že nemáme obavy o personál, áno, je tu nedostatok zdravotníckeho personálu, čo je systémová vec, nie je to len vecou regiónu. Myslím však, že postavenie novej nemocnice bude atraktívne nielen pre pacientov, ale aj pre zdravotnícky personál. Veríme, že absolventi uvidia víziu svojho rastu práve v novej modernej nemocnici, a že sa do nej vrátia aj lekári zo zahraničia alebo z iných miest Slovenska."

Smatana tiež poznamenal: "V súčasnosti aktívne nerobíme žiadnu aktivitu na prilákanie ďalších lekárov. Máme počty zastabilizované v rámci personálnych normatívov, ktoré sú dnes platné. Nemocnica má viac ako 2800 zamestnancov."

Na otázku o možnom vytvorení lekárskej fakulty v Prešove Smatana odpovedal: "Je to téma, ktorá presahuje moje kompetencie."

Minister obrany Robert Kaliňák uviedol: "Nová nemocnica vždy prináša gravitáciu záujmu, či už lekárskeho alebo aj stredného personálu. Túto skúsenosť máme z Univerzitnej nemocnice - Nemocnice sv. Michala v Bratislave, kde bol tiež zvýšený záujem o prácu."

Kaliňák tiež spomenul, že "otázku lekárskej fakulty budeme riešiť, sme v diskusii aj s Košicami, hlási sa aj Ružomberok a mnohí ďalší. To musí byť už v zavedených školách. My im vytvoríme priestor a nejaká spolupráca tu určite vznikne. Či z toho vyplynie na konci dňa fakulta, to uvidíme časom. V každom prípade máme záujem, aby naši vojenskí lekári už neštudovali v Hradci Králové, ale študovali tu a mali aj dostatočne dobrý priestor na samotné vzdelávanie."

Premiér Robert Fico, minister obrany Robert Kaliňák a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v súvislosti s výstavbou novej nemocnice rokovali v utorok 3. septembra s vedením FNsP J. A. Reimana.

Informovali, že "vojenská nemocnica v Prešove bude primárne slúžiť pre civilné obyvateľstvo. Pribudnú nové oddelenia, pracoviská a bude mať vlastné laboratóriá. Jej lôžková kapacita bude približne 950 lôžok, ktoré sa v prípade potreby dajú reprofilizovať až na kapacitu 1300 lôžok. Projekt by mal stáť približne 550 miliónov eur."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov, MO SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies