Prešovský kraj: Nové zážitky pre turistov? +FOTO

NETKY.SK • 3 August 2024, 10:09 • 2 min
Prešovský kraj: Nové zážitky pre turistov? +FOTO

PREŠOV - Turisti sa môžu napríklad vybrať do Polonín a so sprievodcom sa ponoriť do hlbín pralesa alebo dokonca bivakovať pod hviezdami.

slovakia

left justify in out

V Prešovskom kraji čakajú turistov nové zážitky, ktoré ozvláštnia návštevu vybraných lokalít alebo samotné môžu byť cieľom výletu. Ide napríklad o miesta bojov prvej svetovej vojny, pozorovanie medveďov, vandrovku k drevenému kostolíku či exkurziu do sveta včiel spojenú s výrobou sviečok.

Pripravila ich Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s poskytovateľmi služieb na podporu návštevnosti Prešovského kraja.

"V regiónoch máme zaujímavých remeselníkov, sprievodcov cestovného ruchu a tiež mnohých zanietených ľudí, ktorí vytvorili nevšedné služby pre turistov. Ich spoločným motívom je poskytnutie zážitku. Aj prehliadky historických miest sme poňali inak, nevšedne a so zaujímavým výkladom," predstavil zážitkové produkty Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Turisti sa môžu napríklad vybrať do Polonín a so sprievodcom sa ponoriť do hlbín pralesa alebo dokonca bivakovať pod hviezdami. K zážitkom patrí aj sprevádzané putovanie po stopách prvej svetovej vojny v údolí rieky Ondava. Začína sa v Stropkove a prechádza miestami, ktorými sa pohyboval vojnový front. Prehliadku zabezpečuje Klub vojenskej histórie Beskydy.

Vo Vyšnej Pisanej neďaleko Svidníka predstavuje život včiel a ich produkty včelárka Martina Mihalenková. Turisti sa môžu tešiť aj na spoznávanie Bardejova a jeho okolia vrátane ochutnávky liečivých vôd v Bardejovských Kúpeľoch a návštevy dreveného chrámu v Hervartove.

Prešovské naj predstavuje sprievodkyňa Andrea Sivaničová. "Turistom predstavíme najstarší hostinec, kostol, školu či kino, ale i najlepšiu kaviareň a najnenápadnejšiu pamiatku za hradbami mesta. Spoznajú najkurióznejší príbeh mestského kata i miesto, kde sa vyrábal prvý cukor a mnohé ďalšie zaujímavé miesta," povedala.

Vo Vysokých Tatrách môžu záujemcovia okrem iného zažiť turistiku zameranú na pozorovanie medveďov. Skúsený sprievodca prevedie záujemcov Tatranským národným parkom a zavedie ich na miesta, kde je najvyššia šanca vidieť medvede hnedé, kamzíky, jelene a rôzne druhy vtákov.

KOCR Severovýchod Slovenska počas letnej sezóny pripravila aj kampaň na podporu návštevnosti vybraných lokalít kraja. 

"Do územia zasahuje päť národných parkov, z toho až tri ležia svojou väčšinou práve v Prešovskom kraji. Nájdete tu najmenšie veľhory sveta - Vysoké Tatry, jedno z najtmavších miest zeme Park tmavej oblohy v Poloninách alebo splav Dunajca v Pieninách. Máme 180 chránených území, leží tu približne jedna tretina kultúrnych pamiatok Slovenska, lokality UNESCO, jedinečné drevené chrámy či opálové bane a hrady," dodal Janoško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Foto: FB/Severovýchod Slovenska
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies