AKTUALIZOVANÉ Prezident a premiér zdôrazňujú jednotu v zahraničnej politike Slovenska + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 27 August 2024, 16:07 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ  Prezident a premiér zdôrazňujú jednotu v zahraničnej politike Slovenska + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Prezident tiež poznamenal, že ide o prvé oficiálne stretnutie s Ficom od májového atentátu.

slovakia

left justify in out

Prezident Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu Peter Žiga a premiér Robert Fico podpíšu 1. septembra v starej budove Národnej rady SR v Bratislave spoločné vyhlásenie o zahraničnej politike, v ktorom deklarujú jednotný postup. Túto informáciu oznámil prezident po utorkovom stretnutí s premiérom.

Pellegrini tiež ocenil, že sa na koaličných rokovaniach otvorí otázka vyrovnania vzťahov vo vnútri koalície.

"Spoločne podpíšeme vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov o spoločnom postupe v zahraničnej politike Slovenskej republiky, kde jasne deklarujeme, kam Slovensko patrí, akú zahraničnú politiku chceme vykonávať, a ukážeme jednotu v postupe, aby neboli žiadne pochybnosti," povedal prezident.

Dodal, že chce obnoviť intenzívny dialóg medzi troma najvyššími ústavnými činiteľmi a hľadať spoločné riešenia v oblasti vnútorných a zahraničných politických otázok. "Na stretnutí sme hovorili o premiérových ďalších pracovných aktivitách v zahraničnopolitickej oblasti, o blížiacej sa parlamentnej schôdzi i o súčasnej situácii vo vládnej koalícii," priblížil.

"Je to v rukách predsedov koaličných strán, ktorí na najbližších koaličných rokovaniach určite otvoria otázku vysporiadania sa vzťahov vo vnútri koalície, aby sa mohla plnohodnotne venovať riešeniu konkrétnych problémov slovenskej spoločnosti," dodal Pellegrini.

Je presvedčený, že návrat k riešeniu problémov Slovenska a k napĺňaniu priorít z Programového vyhlásenia vlády je "najlepší recept" na to, priviesť spoločnosť k pokoju.

Prezident tiež poznamenal, že ide o prvé oficiálne stretnutie s Ficom od májového atentátu.

"Niekedy sa mi zdá, akoby vaša snaha o rýchlu rekonvalescenciu a váš relatívne rýchly návrat do plného výkonu práce predsedu vlády SR u nejakej časti spoločnosti vzbudili dojem, ako by sa vôbec nič vážne nestalo a spoločnosť a časť politickej reprezentácie sa akoby vrátili naspäť, ba niekedy sa mi zdá, že ešte s väčšou intenzitou do extrémne nevraživého politického súboja," povedal prezident smerom k Ficovi.

Podľa neho je preto potrebné poukazovať na to, že útok na premiéra bol a je aj útokom na demokraciu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies