BRATISLAVA - Otvoriť a prevádzkovať reštauráciu je beh na dlhé trate, pri ktorom sa striedajú obdobia eufórie s obdobiami obrovskej neistoty i mierneho zúfalstva. A to aj bez nepríjemných opatrení v dôsledku koronakrízy. Svoje o tom vie aj Martina Felix Maženská z bratislavského Soupa Bistro.
„Bez ľudí budú reštaurácie riešiť otázku prežitia,“ hovorí majiteľka Soupa Bistro Martina Felix Maženská. Za príbehom tejto reštaurácie stojí manželský pár, kde ona mala rada polievky a on jej rozumel.
Náročné začiatky podnikania
Keď však išli do reštaurácie „iba“ na polievku, čelili čudným pohľadom. Martina sa preto rozhodla, že svoj sen – povýšiť polievky na plnohodnotné, zdravé, chutné a výživné jedlo – premení na skutočnosť a manžel ju v tom podporil.
Niekoľko rokov bojovali na dvoch frontoch. Cez deň chodili do „normálnej“ práce, aby sa večer Slavko opásal zásterou a do hlbokej noci piekol muffiny na ráno.
Ráno ho v kuchyni vystriedala manželka Martina, ktorá zas varila polievky. „Asi po troch rokoch som sa vzdala svojho zamestnania, aby som sa naplno venovala iba bistru. Manžel stále ostával verný aj svojmu zamestnaniu softvérového architekta, lebo finančne pomáhal pri rozbehu podnikania. Keď boli začiatky za nami, narodili sa nám dve deti, takže sme opäť riešili, ako skĺbiť podnikanie a rodinný život,“ spomína na počiatky svojho podnikania Martina.
Prečítajte si tiež: Poslanci schválili rozšírenie dotácií na nájomné. Kto sa môže o peniaze uchádzať?
Všetko klapalo, kým nezasiahla pandémia
Potom, ako sa dostalo bistro po ťažkej drine manželského páru konečne do povedomia ľudí, návštevnosť sa postupne zvyšovala a podnikanie sa úspešne darilo rozširovať, došli do bodu, kedy začali reálne uvažovať o expanzii a zvažovať otvorenie aj druhej prevádzky ich zasiahla pandémia nového koronavírusu.
„Začali sme pracovať na otvorení novej prevádzky s novou veľkou kuchyňou, ktorá bude poskytovať aj eventové priestory. Zažívali sme veľkú radosť z toho, že budujeme niečo nové a unikátne, ale aj stres z ,naháňania‘ dodávateľov stavby a z výdavkov, ktoré vždy presiahnu pôvodný plán. V marci 2020 sme chystali slávnostné otvorenie, keď sa o slovo prihlásil nepriateľ, ktorému sa ťažko konkuruje, koronavírus,“ povedala spolumajiteľka bistra.
Prepad tržieb na niekoľko mesiacov o 70 %, krátky nádych a vzápätí druhá vlna pandémie. Tieto skutočnosti vážne ohrozili chod podniku a visia nad budúcnosťou bostra visí obrovský otáznik.
„V tomto segmente podnikania nie je ani jeden deň ľahký, no pochopila som, že mám neuveriteľné šťastie robiť to, čo ma baví a napĺňa. Teraz nad naším živobytím visí otáznik a veľmi oceňujeme iniciatívu Edenred Slovakia ,Poďme sa najesť‘, ktorá ľudí upozorňuje na to, aby si u nás objednali jedlo aj v týchto časoch,“ uzavrela Martina.
Prečítajte si tiež: Koronakríza udrela tvrdo a nečakane, od začiatku roka zanikli tisícky reštaurácii a pohostinstiev
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies