PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer, Hlas by skončil tretí, SNS tesne pred bránami parlamentu

NETKY.SK • 24 September 2024, 09:02 • 2 min
PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer, Hlas by skončil tretí, SNS tesne pred bránami parlamentu

BRATISLAVA - Podľa prieskumu by parlamentné voľby v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 22,8 % hlasov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko s 22,4 %. Do Národnej rady by sa dostali aj strany Hlas-SD, KDH, SaS a Republika. SNS a Demokrati by tesne neprekročili 5-percentnú hranicu.

slovakia

left justify in out

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré by sa konali v septembri, by podľa prieskumu agentúry AKO vyhrala strana Smer-SD. Strana by získala 22,8 percenta hlasov, čím by sa umiestnil na prvom mieste. Na druhom mieste by sa umiestnilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 22,4 percenta hlasov.

Tieto dve strany sú takmer na rovnakej úrovni podpory voličov a ich výsledky by sa mohli v konečnom dôsledku mierne líšiť. Na treťom mieste by sa umiestnila strana Hlas-SD so ziskom 15,1 percenta hlasov.

Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostalo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s podporou 6,8 percenta voličov. Sloboda a Solidarita (SaS) by získala 6,4 percenta hlasov, a hnutie Republika by získalo 5,6 percenta.

Ďalšie strany by však zostali pred bránami parlamentu. Slovenská národná strana (SNS) a Demokrati by sa so ziskom zhodných 4,9 percent tesne zastavili pred bránami do Národnej rady. Podobne ani koalícia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí s podporou 3,9 percent, Magyar Szövetség - Maďarská aliancia so ziskom 3,7 percenta a hnutie Sme rodina so ziskom 2,6 percenta by neprekročili 5-percentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu.

Čo sa týka rozdelenia parlamentných kresiel, Smer-SD aj Progresívne Slovensko by získali po 43 mandátov. Strana Hlas-SD by obsadila 29 kresiel. KDH by malo v parlamente 13 poslancov, SaS by získala 12 mandátov a hnutie Republika by zastupovalo 10 poslancov.

Prieskum bol vykonaný telefonicky na vzorke 1 000 respondentov starších ako 18 rokov a realizoval sa od 10. do 16. septembra. Tieto výsledky poskytujú obraz o súčasných preferenciách voličov, avšak samotné výsledky môžu byť ovplyvnené ďalším vývojom kampane a politickej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AKO, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies