Produkcia automobilov v Thajsku v auguste klesla pre slabší predaj

NETKY.SK • 24 September 2024, 16:20 • 2 min
Produkcia automobilov v Thajsku v auguste klesla pre slabší predaj

BANGKOK - Produkcia automobilov v Thajsku v auguste naďalej klesala najmä v dôsledku slabšieho domáceho predaja, keďže banky sprísnili úverovú politiku, ukázali v utorok údaje Federácie thajského priemyslu (FTI).

slovakia

left justify in out

Thajskí výrobcovia automobilov vyrobili minulý mesiac 119 680 vozidiel, čo je o 20,56 % menej ako pred rokom, pričom v júli sa tento pokles zrýchlil zo 16,62 %, uvádza FTI.

Za prvých osem mesiacov roku 2024 sa výroba automobilov znížila o 17,69 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 1 005 749 kusov v dôsledku zníženia miestneho predaja a vývozu, najmä pickupov, uviedol Surapong Paisitpattanapong, viceprezident a hovorca klubu automobilového priemyslu spoločnosti FTI.

Predaj automobilov na domácom trhu sa v auguste medziročne znížil o 24,98 % na 45 190 kusov, keďže rastúce nesplácané úvery a vysoké zadlženie domácností viedli k zamietnutiu viac ako polovice žiadostí o úver na pickupy, povedal Surapong na tlačovej konferencii.

Uviedol, že batériové elektromobily (BEV) získali väčší podiel na predaji a v citovanom mesiaci dosiahli 16,16 % v porovnaní s 10,07 % pred rokom.

Dodal však, že v tomto roku sa očakáva predaj približne 76 000 kusov BEV, čo je menej ako predchádzajúca prognóza federácie, ktorá predpokladala predaj 100 000 kusov.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Thailand Business News

Vývoz hotových automobilov z krajiny juhovýchodnej Ázie sa v auguste znížil o 1,7 % oproti predchádzajúcemu roku na 86 066 kusov, čo bolo spôsobené nedostatkom miesta na lodiach a meškaniami spôsobenými geopolitickým napätím na Blízkom východe, uviedla FTI vo svojom vyhlásení.

V júli federácia znížila svoj cieľ výroby automobilov na rok 2024 na 1,7 milióna kusov z pôvodne očakávaných 1,9 milióna kusov v dôsledku nižšej prognózy domáceho predaja.

Produkcia automobilov v Thajsku v roku 2023 predstavovala 1,84 milióna kusov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Reuters / Chaiwat Subprasom
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies