Produkcia slovenského priemyslu sa po dvoch rozkolísaných mesiacoch vrátila na úroveň predošlého roka

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 16:50 • 2 min
Produkcia slovenského priemyslu sa po dvoch rozkolísaných mesiacoch vrátila na úroveň predošlého roka

BRATISLAVA - Ani rast vo výrobe automobilov a produkcie súvisiacej s energetikou nezvládol výraznejšie prevýšiť pokles vo výrobe kovov a tiež strojov a zariadení. Nižší medziročný výkon v máji tohto roka vykázalo 8 z 15 priemyselných odvetví.

slovakia

left justify in out

Priemyselná produkcia SR zostala v máji 2024 na úrovni minulého roka. Po výraznom marcovom prepade a naopak, pomerne výraznom aprílovom raste, bol jej výkon medziročne nižší len o 0,1 %. Celkovo z 15 sledovaných odvetví zaznamenalo medziročne nižší výkon osem, medzi nimi aj niektoré ťažiskové odvetvia slovenského priemyslu.

Najvýznamnejší negatívny vplyv na priemyselnú produkciu v piatom mesiaci tohto roka mal pokles vo výrobe kovov o viac ako 15 %. Jedno z významných odvetví slovenského priemyslu vykázalo medziročný pokles v tomto roku už štvrtýkrát po sebe.

Nadol ťahalo priemysel aj takmer 18 % zníženie výkonu vo výrobe strojov a zariadení. Naďalej sa prejavoval výrazný prepad v ťažbe a dobývaní, kde v dôsledku zatvorenia baní od začiatku roka je produkcia výrazne medziročne nižšia, v máji to bolo o 31,6 %.

Priemysel od výraznejšieho prepadu zachraňovali vyššie rasty vo vybraných odvetviach. Najvýznamnejší vplyv mal medziročne vyšší výkon v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov, ktorý pokračoval aj v máji. Nedokázal však dostať priemysel do celkových plusových čísiel. Tempo rastu sa totiž v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spomalilo o polovicu, keď dosiahlo necelých 8 %.

K pozitívnemu vývoju celého priemyslu prispel pokračujúci medziročne významne vyšší výkon v energetike, teda v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu. V máji odvetvie vykázalo rast o 28,7 %. O takmer 14 % vyššiu produkciu ako pred rokom vykázala tiež výroba potravín. V plusových číslach sa šiesty mesiac v rade udržala výroba elektrických zariadení, v máji medziročne stúpla o 7,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: openiazoch.zoznam.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies