Program boja proti suchu v Zambii posilňuje postavenie zraniteľných domácností a čistí životné prostredie

NETKY.SK • 15 Október 2024, 17:39 • 2 min
Program boja proti suchu v Zambii posilňuje postavenie zraniteľných domácností a čistí životné prostredie

LUSAKA - Zambijská vláda nedávno spustila program na boj proti chudobe a zlepšenie životných podmienok, keďže krajina čelí následkom veľkého sucha, v dôsledku ktorého mnohé rodiny len ťažko vychádzajú s peniazmi.

slovakia

left justify in out

Cieľom programu s názvom "Peniaze za prácu" je poskytnúť pomoc komunitám postihnutým suchom a mestským oblastiam, ktoré zápasia s rastúcimi cenami potravín a stratou pracovných miest v dôsledku sucha v poľnohospodárskej sezóne 2023/2024.

Christine Phiri, 41-ročná obyvateľka obce Mandevu v hlavnom meste Lusaka, je jednou z príjemkýň programu. So siedmimi závislými osobami, ktoré musí živiť, čelí veľkým ťažkostiam, najmä počas sucha. Keď sa dozvedela o programe, videla v ňom príležitosť zarobiť si peniaze a investovať do malého podniku, aby zabezpečila stabilný príjem pre svoju rodinu.

"Veľmi som dúfala, že dostanem šancu v programe Cash for Work. Za zarobené peniaze si chcem založiť malý podnik, aby som sa mohla postarať o svoju rodinu," povedala, keď čistila odpadový materiál z kanalizácie vedľa rušnej cesty vo svojej obci.

Valeria Tembo, 32-ročná ďalšia príjemkyňa z Kapiri Mposhi v strednej Zambii, už zažila pozitívny vplyv programu. Za zarobené peniaze mohla kúpiť knihy a uniformy pre svoje dve školopovinné deti, čo jej uľahčilo finančné bremeno a umožnilo jej sústrediť sa na uspokojovanie základných potrieb rodiny.

"Som vďačná za program Cash for Work," povedala Tembo s úsmevom. "Pomohol mi zabezpečiť rodinu tak, ako som si nikdy nemyslel, že je to možné. Moje deti majú teraz potrebné školské pomôcky."

Ľudia čakajú na zaradenie do programu "Peniaze za prácu", ktorý má zmierniť následky sucha v Lusake v Zambii 2. októbra 2024.
Ľudia čakajú na zaradenie do programu "Peniaze za prácu", ktorý má zmierniť následky sucha v Lusake v Zambii 2. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Lillian Banda

Okrem poskytovania finančnej pomoci rodinám v núdzi je cieľom programu aj zlepšenie životného prostredia.

Stanley Mumba, predseda výboru pre rozvoj obvodu Justin Kabwe Ward 24 v obci Mandevu, hovoril o vplyve programu na komunitu. "Od začiatku programu sme zaznamenali výrazné zlepšenie čistoty. Príjemcovia sa zapájajú do činností, ako je čistenie kanalizácie a zber odpadkov na verejných priestranstvách. To prináša úžitok nielen im, ale aj našej komunite, ktorá sa stáva lepším miestom pre život," povedal Mumba.

V rámci programu pracujú jednotlivci 10 dní a dostávajú 600 zambijských kwach (približne 22,7 amerických dolárov). Hoci sa táto suma môže zdať malá, pre ľudí žijúcich v chudobe môže znamenať významný rozdiel.

Čistenie má tiež dlhodobý pozitívny vplyv na životné prostredie, takže je výhodné pre príjemcov aj širšiu komunitu.

Zambijská vláda vyčlenila dve miliardy zambijských kwacha na program "Cash for Work", pričom 1,8 miliardy sa poskytne priamo príjemcom v celej krajine. Očakáva sa, že program bude prebiehať šesť mesiacov od jeho oficiálneho spustenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Euronews / AP Photo / Themba Hadebe
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies