Prokrastinácia alebo lenivosť? 7 tipov, ako byť viac produktívny

NETKY.SK • 3 August 2024, 08:16 • 2 min
Prokrastinácia alebo lenivosť? 7 tipov, ako byť viac produktívny

Prokrastinácia sa najčastejšie objavuje u žiakov, študentov, ale aj tých, ktorí pracujú z domu a robia skrátka niečo úplne iné namiesto svojich povinností. Často však býva nesprávne zamieňaná s lenivosťou.

slovakia

left justify in out

Prokrastinácii odolá len skutočne organizovaný a disciplinovaný človek, ale našťastie existuje niekoľko tipov na produktivitu, ktoré pomáhajú aj tým s menšou vôľou a disciplínou.

Naopak lenivosť je dlhotrvajúcim stavom, na ktorého prelomenie je potrebné oveľa viac osobného úsilia. Tak či onak, nasledujúce tipy rozhodne pomôžu aj pri obyčajnej prokrastinácii aj lenivosti.

Než začneme pracovať, vždy si okolo seba upracme, inak sa nám nikdy nebude pracovať dobre a hlavne sa nám do toho ani nebude chcieť.

Každý večer či ráno si sadnime k stolu a spíšme si veci a úlohy, ktoré v ten deň musíme urobiť. Nedávajme si ich veľa, inak to sa nám do toho nebude chcieť, pretože budeme vedieť, že ich nemôžeme stihnúť a budeme sa cítiť zle. Úlohy si priebežne odškrtávajme, aby sme mali radosť z ich plnenia.

Pokiaľ jeden deň vstávame o 10 a pracujeme až popoludní a druhý deň pracujeme od 4 od rána a potom sme celý deň unavení, tak sa nedivme, že nie sme produktívni. Každý deň si vyhraďme čas na prácu a ten dodržujme, napríklad o 10 ráno do 4 popoludní.

Pokiaľ budeme chcieť XY hodín v kuse pracovať, chvíľu to vydržíme, ale potom už nebudeme môcť a ten deň sa k práci už nevrátime. Oveľa lepšie je si prácu rozvrhnúť do menších úsekov a robiť si pravidelné pauzy napríklad na občerstvenie, cvičenie, prechádzku alebo maznanie s domácim miláčikom.

10 hodín práce denne neurobí nikomu dobre, preto pracujme radšej kratší čas, ale za to v plnom sústredení.

Zvládli sme ťažkú ​​a dôležitú úlohu? Nepranierujme sa za to, že ste toho nestihli viac, naopak, dokončili ste jednu úlohu, je čas sa odmeniť. 

Keď si toho na svoje bedrá vezmeme veľa, nebude to mať dobré výsledky. Dávajme si také ciele a úlohy, ktoré ste schopní zvládnuť a ktoré hlavne stihnete. Schválne si skúste zhodnotiť, aké ciele a koľko si ich dávame a či nás to motivuje alebo nie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: istream.sk, Foto: freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies