Rakovina: 8 typov nádorov, ktorých výskyt znižuje telesné cvičenie

NETKY.SK • 24 Október 2024, 09:41 • 2 min
Rakovina: 8 typov nádorov, ktorých výskyt znižuje telesné cvičenie

Fyzické cvičenie je kľúčom k spaľovaniu kalórií a prevencii rôznych ochorení. Nielenže znižuje riziko cukrovky, vysokej hladiny cholesterolu a infarktu, ale tiež zlepšuje funkciu pohybového aparátu, pľúc a metabolizmu. Existujú dokonca dôkazy, že znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny.

slovakia

left justify in out

Inými slovami, sedavý spôsob života sa na našom tele podpisuje, zatiaľ čo pravidelná fyzická aktivita je synonymom dobrého zdravia. Rakovina sa tradične považuje za ochorenie, ktoré postihuje najmä ľudí nad 60 rokov. 

Nedávna štúdia uverejnená v časopise BMJ Oncology však upozorňuje na 79 % nárast prípadov rakoviny u mladej populácie za posledných 30 rokov, najmä vo veku 30 až 39 rokov. Podľa tejto štúdie je jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia mladší ako 60 rokov ochorejú na rakovinu, nezdravý životný štýl vrátane nedostatku fyzickej aktivity.

Pochopenie významu prevencie rakoviny je kľúčové pre zmenu modifikovateľných faktorov, vrátane fyzického cvičenia. Z tohto dôvodu sa v tomto článku chceme hlbšie ponoriť do tejto témy a objasniť, ako pravidelná fyzická aktivita ovplyvňuje vznik rakoviny.

Podľa najnovších štúdií, pravidelním cvičením vieme eliminova't až 50 percent prípadov vzniku rakoviny.
Podľa najnovších štúdií, pravidelním cvičením vieme eliminova't až 50 percent prípadov vzniku rakoviny.
Zdroj: Mundo Deportivo/ Freepik

Ako cvičenie ovplyvňuje rakovinu

Niektoré štúdie ukazujú, že udržiavanie pravidelnej fyzickej aktivity strednej intenzity môže znížiť riziko rakoviny až o 50 % v závislosti od typu patológie. Rakovina je spolu s kardiovaskulárnymi ochoreniami hlavnou príčinou predčasných úmrtí v rozvinutých krajinách. Približne polovici všetkých nádorových ochorení by sa však dalo predísť zlepšením životného štýlu, vrátane fyzickej aktivity, vyváženej stravy a udržiavania zdravej hmotnosti.

Aký vplyv má pravidelná fyzická aktivita na prevenciu nádorových ochorení:

Znižuje zápal a zlepšuje krvný obeh: Vedecké dôkazy naznačujú, že pravidelná fyzická aktivita pomáha znižovať zápalové kaskády, ktoré sa podieľajú na nádorových procesoch. Znižuje tiež oxidačný stres, ktorý je kľúčovým faktorom pri vzniku a progresii nádorových ochorení. Zlepšuje tiež krvný obeh a zdravie mitochondrií, čo prispieva k eliminácii voľných radikálov (oxidačného stresu), ktoré, ako už bolo uvedené, majú veľký vplyv na vznik rakoviny.
Posilňuje imunitný systém: Niektoré štúdie naznačujú, že fyzická aktivita podporuje a posilňuje imunitný systém, čím robí lymfocyty agresívnejšími v obrane proti vírusom, patogénom a nádorovým bunkám.
Zlepšuje inzulínovú rezistenciu: Hoci inzulínová rezistencia priamo súvisí s cukrovkou 2. typu, zlepšenie účinkov tohto hormónu tiež pomáha pri prevencii obezity a rakoviny.

Pravidelné cvičenie je základ dlhého života
Pravidelné cvičenie je základ dlhého života
Zdroj: Mundo Deportivo/Freepik

Aké typy nádorov znižuje telesné cvičenie?

V súčasnosti existujú rozsiahle epidemiologické dôkazy o tom, ako pravidelná fyzická aktivita ovplyvňuje znižovanie rizika vzniku rakoviny. Vedecké štúdie preukázali najmä súvislosti medzi cvičením a prevenciou niektorých typov rakoviny, vrátane:

Rakovina pľúc: Fyzická aktivita znižuje riziko rakoviny pľúc, najmä u nefajčiarov.
Rakovina pankreasu: Podľa jednej štúdie fyzická aktivita „nielenže vytvára priaznivejšie prostredie pankreasu pre prežitie buniek – napríklad znížením hladiny glukózy v krvi, zápalov a triglyceridov – ale vyvoláva aj priame adaptácie v beta bunkách.“
Proximálna a distálna rakovina hrubého čreva: Štúdie ukázali, že cvičenie znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zlepšuje črevnú motilitu a znižuje zápal.
Rakovina endometria: Vyskytuje sa najmä u žien s nadváhou alebo obéznych žien po menopauze. Fyzická aktivita znižuje riziko pravdepodobne v dôsledku úbytku telesného tuku a regulácie hormónov.
Rakovina prsníka: Odborníci naznačujú, že včasné začatie fyzickej aktivity zvyšuje mieru ochrany pred vznikom rakoviny prsníka. Cvičenie znižuje riziko tohto ochorenia najmä u žien po menopauze, pretože zlepšuje hormonálnu reguláciu a znižuje množstvo tukového tkaniva.
Rakovina vaječníkov: Výskum ukázal, že cvičenie súvisí s rizikom vzniku rakoviny vaječníkov.
Rakovina prostaty: Niektoré štúdie naznačujú, že cvičenie znižuje riziko rakoviny prostaty, hoci výsledky nie sú jednoznačné. Na účinné preukázanie je potrebných viac vedeckých dôkazov.
Rakovina pažeráka a žalúdka: Fyzická aktivita sa spája s nižším rizikom tohto typu nádoru.
Rakovina obličiek: Dôkazy naznačujú, že cvičenie znižuje riziko vzniku rakoviny obličiek.
Rakovina hlavy a krku: Pravidelná fyzická aktivita môže byť spojená so zníženým rizikom týchto druhov rakoviny, hoci na potvrdenie tohto vzťahu je potrebný ďalší výskum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: X / Womens Health
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies