Vianoce sú časom pečenia, kedy vôňa korenia a sladkého cesta vytvára tú pravú sviatočnú atmosféru. Ak chcete obohatiť svoj sviatočný stôl, pripravili sme pre vás niekoľko receptov, ktoré potešia celú rodinu. Nájdete tu obľúbené slovenské klasiky aj medzinárodné špeciality.
Recepty na slovenské vianočné pečivo
1. Medovníky (mäkké a voňavé)
Ingrediencie:
• 500 g hladkej múky
• 200 g práškového cukru
• 100 g masla
• 2 vajcia
• 2 PL medu
• 1 ČL sódy bikarbóny
• 1 ČL škorice, 1 ČL klinčekového korenia
Postup:
1. Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto.
2. Nechajte cesto odpočinúť 1–2 hodiny v chladničke.
3. Vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, vykrajujte tvary a pečte pri 180 °C asi 7–10 minút.
4. Po vychladnutí ozdobte bielkovou polevou.
2. Vanilkové rožky
Ingrediencie:
• 250 g hladkej múky
• 200 g masla
• 100 g mletých vlašských orechov
• 80 g práškového cukru
• Vanilkový cukor na obaľovanie
Postup:
1. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto.
2. Tvarujte malé rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Pečte pri 160 °C asi 12–15 minút.
4. Ešte teplé obaľujte vo vanilkovom cukre.
Recepty zo sveta
3. Panettone (Taliansko)
Ingrediencie:
• 500 g hladkej múky
• 100 g cukru
• 120 g masla
• 4 vajcia
• 100 ml mlieka
• 100 g kandizovaného ovocia
• 50 g hrozienok
• 1 balíček droždia
• Citrónová kôra a vanilka
Postup:
1. Pripravte kvások z mlieka, cukru a droždia.
2. V miske zmiešajte múku, cukor, vajcia, maslo a kvások.
3. Pridajte kandizované ovocie, hrozienka a citrónovú kôru.
4. Nechajte cesto kysnúť 2 hodiny, potom ho vložte do formy na panettone.
5. Pečte pri 180 °C asi 40–50 minút.
4. Mince Pies (Veľká Británia)
Ingrediencie:
• 250 g hladkej múky
• 125 g masla
• 50 g práškového cukru
• 1 vajce
• Ovocná zmes (sušené ovocie, pomarančová kôra, škorica, brandy)
Postup:
1. Pripravte cesto zmiešaním múky, cukru, masla a vajca.
2. Vyvaľkajte cesto a vykrojte kruhy na mini koláčiky.
3. Naplňte ovocnou zmesou, prikryte ďalším kúskom cesta a zatlačte okraje.
4. Pečte pri 180 °C asi 20 minút.
Tipy na sviatočné pečenie
• Prispôsobte recepty: Ak nemáte niektoré ingrediencie, experimentujte – napríklad namiesto kandizovaného ovocia použite sušené brusnice.
• Zahrajte si vianočnú hudbu: Pečenie v sprievode kolied dodá príprave tú správnu atmosféru.
• Nezabudnite na deti: Vezmite si ich k stolu – vykrajovanie a zdobenie je pre ne veľká zábava.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies