Recepty na vianočné pečivo zo Slovenska aj zo sveta: Sladké chute sviatkov

NETKY.SK • 26 December 2024, 08:06 • 2 min
Recepty na vianočné pečivo zo Slovenska aj zo sveta: Sladké chute sviatkov

Vianoce sú časom pečenia, kedy vôňa korenia a sladkého cesta vytvára tú pravú sviatočnú atmosféru. Ak chcete obohatiť svoj sviatočný stôl, pripravili sme pre vás niekoľko receptov, ktoré potešia celú rodinu. Nájdete tu obľúbené slovenské klasiky aj medzinárodné špeciality.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Recepty na slovenské vianočné pečivo

1. Medovníky (mäkké a voňavé)

Ingrediencie:

• 500 g hladkej múky

• 200 g práškového cukru

• 100 g masla

• 2 vajcia

• 2 PL medu

• 1 ČL sódy bikarbóny

• 1 ČL škorice, 1 ČL klinčekového korenia

Postup:

1. Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto.

2. Nechajte cesto odpočinúť 1–2 hodiny v chladničke.

3. Vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, vykrajujte tvary a pečte pri 180 °C asi 7–10 minút.

4. Po vychladnutí ozdobte bielkovou polevou.

Obrazok
Zdroj: dran.webnoviny.sk

2. Vanilkové rožky

Ingrediencie:

• 250 g hladkej múky

• 200 g masla

• 100 g mletých vlašských orechov

• 80 g práškového cukru

• Vanilkový cukor na obaľovanie

Postup:

1. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto.

2. Tvarujte malé rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Pečte pri 160 °C asi 12–15 minút.

4. Ešte teplé obaľujte vo vanilkovom cukre.


Obrazok
Zdroj: coolinari.sk

Recepty zo sveta

3. Panettone (Taliansko)

Ingrediencie:

• 500 g hladkej múky

• 100 g cukru

• 120 g masla

• 4 vajcia

• 100 ml mlieka

• 100 g kandizovaného ovocia

• 50 g hrozienok

• 1 balíček droždia

• Citrónová kôra a vanilka

Postup:

1. Pripravte kvások z mlieka, cukru a droždia.

2. V miske zmiešajte múku, cukor, vajcia, maslo a kvások.

3. Pridajte kandizované ovocie, hrozienka a citrónovú kôru.

4. Nechajte cesto kysnúť 2 hodiny, potom ho vložte do formy na panettone.

5. Pečte pri 180 °C asi 40–50 minút.


Obrazok
Zdroj: invia.sk

4. Mince Pies (Veľká Británia)

Ingrediencie:

• 250 g hladkej múky

• 125 g masla

• 50 g práškového cukru

• 1 vajce

• Ovocná zmes (sušené ovocie, pomarančová kôra, škorica, brandy)

Postup:

1. Pripravte cesto zmiešaním múky, cukru, masla a vajca.

2. Vyvaľkajte cesto a vykrojte kruhy na mini koláčiky.

3. Naplňte ovocnou zmesou, prikryte ďalším kúskom cesta a zatlačte okraje.

4. Pečte pri 180 °C asi 20 minút.

Obrazok
Zdroj: culinaryginger.com

Tipy na sviatočné pečenie

Prispôsobte recepty: Ak nemáte niektoré ingrediencie, experimentujte – napríklad namiesto kandizovaného ovocia použite sušené brusnice.

Zahrajte si vianočnú hudbu: Pečenie v sprievode kolied dodá príprave tú správnu atmosféru.

Nezabudnite na deti: Vezmite si ich k stolu – vykrajovanie a zdobenie je pre ne veľká zábava.


Zdroj textu: Netky.sk, Foto: vjem.sk

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Alena Šimková

Som absolventkou politológie na Univerzite Komenského v Bratislave, kde som získala hlboký prehľad o politických a spoločenských otázkach. Pre redakciu Netky píšem články zamerané na medzinárodné udalosti a zahraničnú politiku. Vo voľnom čase sa venujem cestovaniu, čítaniu a turistike.

Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies