REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: Patrik Herman prišiel odovzdať dôležité posolstvo +VIDEO

NETKY.SK • 1 September 2024, 00:11 • 3 min
REPORTÁŽ  Banská Bystrica SNP80: Patrik Herman prišiel odovzdať dôležité posolstvo +VIDEO

BANSKÁ BYSTRICA – Na oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania v meste pod Urpínom neunikla pozornému oku návštevníka ani prítomnosť každému dobre známeho televízneho moderátora, publicistu a vysokoškolského pedagóga Patrika Hermana.

slovakia

left justify in out

Možno nie všetci o Patrikovi vedia, že je aj aktivista - spoluzakladateľ Občianskeho združenia Nie rakovine. Onkologickej advokácii sa začal venovať po tom, čo pre rakovinu hrubého čreva prišiel o svojho milovaného otca.

 

Patrik  Herman prišiel odovzdať dôležité posolstvo
 
Ako povedal, oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici sú významné podujatie, kde je veľa návštevníkov. Prišiel sem odovzdať významné posolstvo -  informovať ľudí o Občianskom združení Nie rakovine, ktoré obhajuje práva práve onkologických pacientov. So smútkom v očiach sa vyznal: „Môjho ocina zabila nevedomosť, neinformovanosť.“

Podčiarkol význam poslania tohto združenia – ponúknuť ľuďom informácie, „ktoré môžu im, alebo ich blízkym zachrániť život". Vysvetlil, že v združení pôsobia bývalí onkologickí pacienti, „ktorí si vlastne peklom tej liečby prešli“. Vysvetľujú, ako sa ochrániť pred onkologickými ochoreniami. Robia to interaktívne, tak, aby to ľudí zaujalo. Do Banskej Bystrice si priviezli nafukovacie makety pľúc či hrubého čreva, čím pútali záujem verejnosti.

Patrik Herman: „Učíme, čo môžu všetko ľudia urobiť v našej krajine pre to, aby toho utrpenia v našich rodinách bolo čo najmenej. Ja som si svojho ocina nezachránil.“ Patrik sa snaží spolu s dobrovoľníkmi z celého Slovenska, bývalými onkologickými pacientami, naučiť ľudí starať sa o svoje zdravie. Ako podotkol, na osobných príbehoch vysvetľujú, čo môžu urobiť pre seba.

„Každý by mal myslieť na to, že rozhodujeme nielen o sebe, ale aj o svojich blízkych, o svojich rodinách,“ zdôraznil a pokračoval: „Keď odmietneme ísť na preventívnu prehliadku, tak vlastne tým pádom sa vystavujeme nielen riziku toho trápenia seba, ale aj všetkých tých ľudí, ktorým na nás záleží.“

 

Pozrite si aj vy inšpiratívny rozhovor s Patrikom Hermanom, s akým zanietením rozprával o poslaní Občianskeho združenia Nie rakovine.

VIDEO – Rozhovor s Patrikom Hermanom
(zdroj: Netky)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: Netky/Renáta Koreňová, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies