REPORTÁŽ Slovenský deň kroja: Prezentácia toho najlepšieho, čo máme doma. Rozhovory s účinkujúcimi +FOTO +VIDEO

NETKY.SK • 4 September 2024, 16:47 • 3 min
REPORTÁŽ Slovenský deň kroja: Prezentácia toho najlepšieho, čo máme doma. Rozhovory s účinkujúcimi  +FOTO +VIDEO

BANSKÁ BYSTRICA – V nedeľu 1. septembra sa v meste pod Urpínom časť Slovenska odela do krojov. V Banskej Bystrici sa totiž konal Slovenský deň kroja. Na podujatí sa v tradičnom odeve objavili aj prezident Peter Pellegrini, ministerka hospodárstva Denisa Saková a prišla aj šéfka kultúry Martina Šimkovičová. Podujatie zorganizovala Mária Reháková.

slovakia

left justify in out

To najlepšie, čo máme doma

Slovensko je veľmi bohatou krajinou na folklór, ľudové zvyky a tradície. Sú špecifické, a to podľa jednotlivých oblastí. V Európe sa nenájde žiadna iná krajina, ktorá má tak silnú pozíciu, pokiaľ ide o rozmanité ľudové tradície a folklór. Napríklad ľudové piesne patria k najstarším ľudovým prejavom. Človek si spieval pri práci, keď prežíval radosť i smútok.

Na jedinečnom podujatí Slovenský deň kroja sme nechýbali ani my. Oslovili sme viacerých účinkujúcich odetých v unikátnych krojoch. A čo sme sa od nich dozvedeli?
 
Ako zdôraznila umelecká vedúca folklórnej speváckej skupiny Olšava Bernadeta Kažimírová, „všetko prezentujeme pre tradície našich predkov“. Skupina vystúpila so scénickým krojovaným pásmom „Jak som do Ameriky vandroval.“ Verne stvárnili scénku, ako gazda odchádza do Ameriky pričom jeho žena narieka. Ale neskôr už spieva s ostatnými ženami, že z ďalekej krajiny bude posielať domov doláre. Pani Bernadeta sa pochválila slávnostným krojom - bohato vyšívanou zásterou, zdobeným „lajblíkom“ a sukňou. Nosil sa do kostola či na svadby.

Snaží sa šíriť lásku k folklóru

Neodmysliteľnou súčasťou Slovenského dňa kroja bol aj spevák ľudových piesní Jozef Mak. Zdôraznil, že sa snaží ľuďom odovzdávať lásku k folklóru, spevu, výšivkám. Priznal, že košeľu, ktorú mal na sebe, vyšívala jeho mama pred viac ako 35 rokmi. Mak zaželal projektu Slovenský deň kroja, aby vydržal aj po nasledujúce roky. Tradície treba zachovávať a odovzdávať ich ďalším generáciám. Súčasne zaželal všetkým lásku a šťastie.

 

Spomedzi množstva účinkujúcich sme oslovili aj tri sympatické ženy v kroji. Jedna z nich, Eva Kyzúrová zo spolku slovenských žien Živena nám povedala, že jej sviatočný, do modra ladený krásny kroj pochádza z Ábelovej, obce pre Lučenci. Kroj dopĺňali: krásny čepiec, ktorý bol znakom toho, že žena je vydaná, a vzácne fúkané sklenené korálky.

Adriana Šebeňová z toho istého spolku predstavila svoj sviatočný plachtensko-príbelský kroj vydatej ženy.

Radka Semancová, tiež zo spolku Živena, sa pochválila svadobným krojom z Detvy, pre ktorý je typická parta.

Zastavili sme sa aj pri ženách zo skupiny Gečanka pri Košiciach oblečených v abovských krojoch. V programe na pódiu zaspievali abovské pesničky.

Nechýbali ani remeselné dielne

Na Slovenskom dni kroja boli aj remeselníci. Jeden z nich, košikár Volodymyr Sals, nám prezradil, že práve dokončuje košík na zemiaky. Povedal tiež, že 25 rokov žije pri Galante, ale pochádza z Ukrajiny. Košikárstvu sa venuje celá jeho rodina.

Ponúkame vám rozhovory s účinkujúcimi na Slovenskom dni kroja v Banskej Bystrici.



VIDEO
(zdroj: Netky)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: Ingrid Vrabcová, Rozhovory: Renáta Koreňová Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies