Rezort diplomacie modernizuje vzdelávanie diplomatov: Slovenskí zástupcovia v zahraničí budú lepšie pripravení

NETKY.SK • 3 Október 2024, 09:13 • 2 min
Rezort diplomacie modernizuje vzdelávanie diplomatov: Slovenskí zástupcovia v zahraničí budú lepšie pripravení

BRATISLAVA - Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa začal nový cyklus atestačného vzdelávania pre zamestnancov rezortu diplomacie. Od roku 2009 absolvovalo odbornú prípravu zameranú na osvojenie si znalostí a kompetencií potrebných pre náročný výkon diplomatickej profesie už 565 pracovníkov ministerstva.

slovakia

left justify in out

Riadne fungovanie zahraničnej služby zahŕňa okrem politických a diplomatických činností aj administratívne a technické. K ich bezproblémovému zvládnutiu zo strany diplomatov prispieva aj vzdelávanie zabezpečované odborom diplomatickej akadémie MZVEZ SR.

"Naši zamestnanci sú pre zahraničnú službu tou najcennejšou hodnotou. Slovenskí diplomati reprezentujú v zahraničí nielen ministerstvo ako svojho zamestnávateľa, ale sú tiež suverénnym hlasom Slovenskej republiky a jej občanov. Našou úlohou je preto odborne ich pripraviť a poskytnúť im čo najlepšie možnosti na prehlbovanie ich vedomostí,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a priblížil tiež zmenu v prístupe k rezortnému vzdelávaniu, ktoré má byť adresnejšie a praktickejšie: "V rámci jazykového vzdelávania pripravujeme napríklad cielené kurzy pre konkrétne časti zahraničnej služby zamerané priamo na konzulárnu činnosť či ekonomickú diplomaciu.“

Atestačné vzdelávanie je rozdelené do troch stupňov, ktorých výsledkom je nielen príspevok k profesionálnemu rastu, ale zároveň splnenie jednej z podmienok pre udelenie diplomatickej hodnosti – atašé, druhý tajomník a následne radca.

Ako uviedla v príhovore aktuálneho cyklu atestačného vzdelávania, ktorého sa zúčastňuje 35 zamestnancov, generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva zahraničných vecí Miroslava Vozáryová, výkon zahraničnej služby vyžaduje od diplomatov vysoký stupeň profesionality, odbornosti i zodpovednosti. 

"Je dôležité neustále na sebe pracovať. Vzdelávanie je obojsmerná cesta, ktorá je prínosom pre našich zamestnancov a pomáha im pri správnom rozhodovaní sa, kde chcú ďalej pôsobiť a zastupovať Slovenskú republiku,“ vyhlásila Vozáryová a doplnila, že rezort diplomacie poskytuje pracovníkom tiež celý rad ďalších vzdelávacích aktivít v oblasti jazykového vzdelávania, osobnostného rozvoja, manažérskych alebo IT zručností, ktoré sú rovnako dôležitou súčasťou prípravy na nástup do výkonu zahraničnej služby.

Obsahom prvého stupňa atestačného vzdelávania sú oblasti diplomatického protokolu a etikety, konzulárnej agendy, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce. V druhom stupni sa pridáva rozvoj všeobecných odborných znalostí či osobnostných a základných manažérskych zručností.

V poslednom stupni je atestačné vzdelávanie zamerané na prehĺbenie znalostí a zručností potrebných pre výkon riadiacej funkcie. Súčasťou programov sú prednášky a zároveň praktické vzdelávanie so simuláciou špecifických i sťažených podmienok s cieľom poskytovať výkon zahraničnej služby na profesionálnej úrovni aj v krízových situáciách.

Diplomatická hodnosť vyjadruje kariérne a protokolárne postavenie zamestnanca na diplomatickom mieste v súlade s medzinárodnými zvyklosťami, ako aj odbornú spôsobilosť a pripravenosť na výkon slovenskej zahraničnej služby.

V súlade s medzinárodnou praxou sa na Slovensku podobne ako u väčšiny iných štátov používajú diplomatické hodnosti: atašé, tretí tajomník, druhý tajomník, prvý tajomník, radca, radca – minister, veľvyslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies