Rezort hospodárstva: Konsolidácia zavedie výraznejší mechanizmus solidarity pre právnické osoby

NETKY.SK • 30 September 2024, 14:03 • 2 min
Rezort hospodárstva: Konsolidácia zavedie výraznejší mechanizmus solidarity pre právnické osoby

BRATISLAVA - Nový mechanizmus solidarity prispeje k stabilizácii verejných financií a posilní hospodársku súdržnosť krajiny, pričom vytvorí priestor pre ďalší rozvoj a investície slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky sa po dôkladnom zvážení všetkých aspektov problematiky nadpriemerných ziskov podnikateľských subjektov a ich vplyvu na verejné financie rozhodla upraviť mechanizmus solidarity pre právnické osoby, presnejšie - zavedenie osobitného odvodu pre energetické firmy.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR navrhlo tento odvod z konsolidačných opatrení vypustiť. Toto rozhodnutie však bude musieť byť na základe požiadavky Ministerstva financií (MH) SR kompenzované iným opatrením. V tomto prípade dodatočnou úpravou sadzby dane z príjmu právnických osôb a zmenami pri vyplácaní dividend zo sektora energetiky. 

Ministerstvo hospodárstva SR zdôraznilo, že zavedenie sektorovej dane by mohlo spôsobiť komplikácie, najmä vo vzťahu konkurencieschopnosti našich energetických podnikov a ich investičných aktivít.

Táto dohoda medzi MH SR a MF SR navyše garantuje, že memorandum so Slovenskými elektrárňami nebude nutné otvárať a elektrárne tak budú naďalej schopné garantovať ceny elektriny pre domácnosti.

Energetické firmy, najmä Slovenské elektrárne, budú aj naďalej najväčšími platcami daní, čím sa zabezpečí ich podiel na podpore verejných služieb a posilní sa solidarita v našej spoločnosti. Sadzba dane z príjmu právnických osôb aj po zvýšení, zostáva konkurencieschopná v porovnaní s väčšími ekonomikami EÚ, akými sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko.

Ministerstvo hospodárstva SR verí, že nový mechanizmus solidarity prispeje k stabilizácii verejných financií a posilní hospodársku súdržnosť krajiny, pričom vytvorí priestor pre ďalší rozvoj a investície slovenskej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MH SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies