Rezort hospodárstva rokoval s Tureckom o posilnení obchodných vzťahov

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 16:43 • 2 min
Rezort hospodárstva rokoval s Tureckom o posilnení obchodných vzťahov

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vladimír Šimoňák sa stretol s veľvyslancom Tureckej republiky na Slovensku Erkanom Özoralom, ktorý sa oficiálne ujal svojej funkcie v marci tohto roka.

slovakia

left justify in out

Počas rozhovoru dominovali témy vzájomnej spolupráce a konkrétne oblasti, v ktorých sa budú realizovať kroky na posilnenie spoločných obchodných a investičných vzťahov. Tie sú výsledkom návštevy tureckého ministra obchodu Prof. Dr. Ömer Bolat na Slovensku vo februári, počas ktorej spoločne s podpredsedníčkou vlády a ministerskou hospodárstva SR Denisa Saková podpísali zakladajúci dokument Spoločného slovensko-tureckého ekonomického a obchodného výboru  JETCO, ktorého zasadnutie je plánované v roku 2025 v Ankare.

"Turecko je z dlhodobého výhľadu pre Slovensko zaujímavý a perspektívny trh pre malé a stredné podniky, najmä v oblastiach, ktoré vnímame ako tradične silné pre naše hospodárstvo" uviedol štátny tajomník Šimoňák.

V rámci obchodnej výmeny medzi Slovenskom a Tureckom je pozitívnym faktom, že rezort hospodárstva registruje medziročný nárast obratu za rok 2023 o 12,7 % oproti roku 2022. Perspektívne oblasti pre slovenských podnikateľov sú automobilový priemysel, informačné a komunikačné technológie, strojárstvo, poľnohospodárstvo, ale aj oblasť zdravotníckeho priemyslu a obranného priemyslu.

Turecký veľvyslanec ponúkol záujem a expertízu tureckých firiem investične sa uplatniť pri výstavbe infraštruktúrnych projektov na Slovensku.

Významná je tiež spolupráca medzi Veľvyslanectvom Turecka v Bratislave a agentúrou Slovak Investment and Trade Development Agency, ktoré pripravujú viaceré podujatia pre slovenské a turecké firmy, vrátane plánovanej podnikateľskej misie do Istanbulu na jeseň tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky, Foto: FB/Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies