Rezort investícií spolupracuje s Poľskom v otázkach klímy a turizmu

NETKY.SK • 13 September 2024, 14:57 • 2 min
Rezort investícií spolupracuje s Poľskom v otázkach klímy a turizmu

BARDEJOV - Ďalšie výzvy sa pripravujú na október a budú sa týkať cestovného ruchu a kultúrneho dedičstva s alokáciou 25 miliónov eur. Umožnia podporiť rozvoj konkurencieschopných produktov cestovného ruchu a propagáciu kultúrneho dedičstva s cezhraničným významom.

slovakia

left justify in out

Kroky ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho dnes spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom viedli do Bardejova. Zúčastnili sa slávnostného otvorenia kancelárie Karpatského euroregiónu a zároveň predstavili najnovšie výzvy z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovensko, ktoré na rozvoj prihraničných oblastí prinesú ďalšie milióny eur.

"Dnes sme sa stretli v Bardejove, hlavnom meste slovensko-poľskej spolupráce, pretože tu otvárame kanceláriu Karpatského euroregiónu. Sme presvedčení o tom, že tento deň bude veľmi významný z hľadiska budúcnosti celého regiónu. Zároveň je toto mesto, rovnako ako celý región, intenzívne podporované eurofondami z Interreg-u Poľsko-Slovensko. Tento úspešný cezhraničný program je dôkazom toho, že hranice nás nemusia rozdeľovať, ale naopak, spájať," uviedol minister investícií Richard Raši.

Za minulé programové obdobie 2014 – 2020 bolo z programu Interreg PL-SK vyčerpaných takmer 99 % z celkovej alokácie viac ako 178 miliónov eur. V Bardejove bolo realizovaných 7 projektov v hodnote presahujúcej 32 miliónov eur.

"Tieto projekty prispeli k zlepšeniu dopravy, zvýšeniu dopravnej bezpečnosti, ale aj k revitalizácii kultúrnych centier, parku a výstavbe cyklochodníkov," dodal minister Raši.

Program Interreg PL-SK patrí medzi najúspešnejšie nástroje na znižovanie regionálnych rozdielov a zvyšovanie kvality života v pohraničných oblastiach. V novom programovom období 2021 – 2027 má program Interreg PL-SK vyčlenených viac ako 165 miliónov eur. Prvých 47 projektov je už schválených a zazmluvnených, pričom prvé hmatateľné výsledky sa očakávajú v blízkej budúcnosti.

Zdroj: MIRRI SR

"Už v pondelok, 16. septembra, chystáme vyhlásenie nových výziev v oblasti klímy a biodiverzity s celkovou alokáciou viac ako 11 miliónov eur. Výzva na tému klímy bude zameraná na zvýšenie odolnosti voči klimatickým zmenám a extrémnym javom, zatiaľ čo výzva na biodiverzitu bude podporovať napríklad aktivity zamerané na ochranu chránených oblastí a krízové riadenie. Každý z nás vidí, že sa klíma mení a musíme na to reagovať, aby bol náš život komfortnejší a hlavne chránený,"  vysvetlil Raši.

Ďalšie výzvy sa pripravujú na október a budú sa týkať cestovného ruchu a kultúrneho dedičstva s alokáciou 25 miliónov eur. Umožnia podporiť rozvoj konkurencieschopných produktov cestovného ruchu a propagáciu kultúrneho dedičstva s cezhraničným významom.

"V decembri 2024 budú vyhlásené výzvy na podporu elektromobility a inštitucionálnej spolupráce s alokáciou 1,9 a 1,5 milióna eur. Tieto peniaze budú využité na rozvoj elektromobilnej infraštruktúry a posilnenie inštitucionálnych kapacít verejných inštitúcií v pohraničných oblastiach, aby naše regióny a samosprávy na oboch stranách slovensko-poľskej hranice mohli bez problémov spolupracovať a fyzická hranica nebola pomyselnou hranicou pri riešení problémov," informoval šéf rezortu investícií.

Zdroj: MIRRI SR

Súčasťou dnešnej pracovnej cesty delegácie MIRRI SR bolo aj slávnostné otvorenie kancelárie Karpatského euroregiónu v Bardejove. Toto združenie bolo založené v roku 1993, je najstarším a najväčším euroregiónom v strednej Európe a tvorí ho 64 územných samospráv z Poľska a 21 zo Slovenska.

"Poslaním tohto významného medzinárodného regionálneho združenia je vytvárať spoločný hospodársky priestor v pohraničných oblastiach Poľska, Slovenska, Maďarska a Rumunska," pripomenul Raši.

Karpatský euroregión plní dôležitú úlohu v podpore cezhraničného cestovného ruchu a prevádzkuje Fond malých projektov programu Interreg PL-SK. Jeho najväčším cieľom do roku 2030 je vytvorenie a propagácia značky CARPATHIA, ktorá bude vlajkovou loďou regiónu Karpát.

Zdroj: MIRRI SR

"Pán minister predstavil nové výzvy, ktoré pomôžu pozdĺž 541-kilometrovej hranice s Poľskom, taktiež avizoval slávnostné otváranie kontaktného bodu pre značku CARPATHIA. Všetko to súvisí s tým, že už máme pod sebou agendu medzivládnych komisií. Máme teda ako ministerstvo regionálneho rozvoja plnú zodpovednosť za podporu cezhraničných funkčných regiónov, aby sme mohli spájať samosprávy do spoločných projektov, integrovať  partnerov a mobilizovať zdroje. Značka CARPATHIA zahŕňa veľké slovenské a poľské územie a našou úlohou bude, aby sme dokázali spojiť investorov naprieč dedinami, mestami, samosprávami a krajmi. Prihraničie je veľkou investičnou príležitosťou, pretože sme jedna z mála krajín na svete, kde je každý samosprávny kraj prihraničný," povedal štátny tajomník Michal Kaliňák.

"Je mi veľkou cťou byť pri takomto historickom momente nielen pre Bardejov, ale pre celý región. Mali sme víziu a plán ako využiť našu strategickú polohu a ako využiť naše dobré vzťahy so susedmi. Preto bol pred 17 rokmi otvorený tento Poľsko-slovenský dom. Dnes sa posúvame ďalej a Bardejov bude centrom pre značku CARPATHIA. Sme veľmi radi, že nás v týchto aktivitách podporuje aj ministerstvo investícií," dodal na záver Marcel Tribus, riaditeľ kultúrneho a turistického centra a riaditeľ kancelárie Karpatského euroregiónu v Bardejove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: MIRRI SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies