Rezort kultúry: Slovenská národná galéria má problémy so zatekaním + VIDEO

NETKY.SK • 17 September 2024, 15:02 • 3 min
Rezort kultúry: Slovenská národná galéria má problémy so zatekaním + VIDEO

BRATISLAVA - Ako obrovský problém sa javí tiež enormná energetická náročnosť novozrekonštruovanej budovy.

slovakia

left justify in out

Novozrekonštruovaná budova Slovenskej národnej galérie má problémy so zatekaním a presakovaním spodných vôd. Enormne vysoké sú aj náklady na energie, ktoré tvoria až tretinu nákladov všetkých budov v rezorte kultúry.

Na tlačovej konferencii o tom dnes informovali ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a dočasne poverený generálny riaditeľ Slovenskej národnej galérie Anton Bittner. V tejto súvislosti tiež poukázali na viaceré pochybenia bývalej generálnej riaditeľky Alexandry Kusej, ktoré teraz musí riešiť nové vedenie, ako aj samotný rezort.


 Tlačová konferencia ministerky kultúry SR
Tlačová konferencia ministerky kultúry SR
Zdroj: MK SR

V súvislosti so Slovenskou národnou galériou ministerka kultúry upozornila, že sa nachádza v záplavovej zóne s čím musel počítať architektonický projekt v rámci rekonštrukcie. "Zjavne sa tak nestalo a pani Kusá, ktorá sa chválila cenou za architektúru opomenula fakt, že do nej opakovane zateká," povedala ministerka Šimkovičová.
 

obrazok
SNG
Zdroj: MK SR
obrazok
SNG
Zdroj: MK SR

Ako doplnil dočasne poverený generálny riaditeľ Anton Bittner, problém so zatekaním a presakovaním spodných vôd sa počas uplynulého víkendu zintenzívnil. Bolo potrebné uchrániť viacero diel, ktorým hrozilo znehodnotenie.

"Za posledných 10 mesiacov, vždy keď hladina Dunaja presiahla 750 cm, tak Slovenská národná galéria musela aspoň týždeň odčerpávať a odsávať vodu," uviedol s tým, že teda ide o dlhodobý problém, o ktorom sa doteraz verejne nehovorilo.

"Prešlo 22 rokov, minulo sa 80 miliónov eur a sme tam, kde sme boli," zdôraznil s tým, že obrovské problémy sú aj v ďalších priestoroch, ktoré pod galériu spadajú. 

obrazok
SNG
Zdroj: MK SR
obrazok
SNG
Zdroj: MK SR

Generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka Peter Lukáč doplnil, že problémov v súvislosti s galériou je oveľa viac. Jedným z nich sú veľmi malé priestory pre stále expozície, čo bude potrebné v budúcnosti riešiť.

Ako obrovský problém sa javí tiež enormná energetická náročnosť novozrekonštruovanej budovy. "Spotrebuje tretinu nákladov na energie celého rezortu," upozornil s tým, že toto nie je v žiadnom prípade štandardom v budovách, ktoré sú nedávno zrekonštruované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MK SR, Foto: MK SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies