Richard Lugner: Stavebný magnát a spoločenský gigant, ktorý prežil veľké úspechy aj pády + FOTO

NETKY.SK • 1 September 2024, 12:05 • 2 min
Richard Lugner: Stavebný magnát a spoločenský gigant, ktorý prežil veľké úspechy aj pády + FOTO

Richard Lugner, rakúsky stavebný magnát a prominentný hostiteľ viedenského Opernballu, sa preslávil svojimi projektmi, ako je výstavba Viedenského islamského centra a Lugner City. Narodený v roku 1932 vo Viedni, jeho kariéra zahŕňala aj politické ambície, keď v 90. rokoch kandidoval na prezidenta Rakúska. Počas posledných mesiacov svojho života čelil zdravotným problémom a podstúpil operáciu srdca.

slovakia

left justify in out

Rakúsky milionár Richard Lugner, známy svojimi pozvánkami svetových celebrít na viedenský Opernball, zomrel vo veku 91 rokov 12. augusta vo svojej vile.

Jeho pohreb sa konal v impozantnej Katedrále sv. Štefana v centre Viedne.
Pohreb bol rovnako luxusný ako jeho život. Rakva, na ktorú bol podľa Lugnerovej žiadosti položený jeho slávny klobúk a veľké srdce z červených ruží, bola prenesená cez obrovskú bránu do katedrály. Počas obradu rakvu sprevádzali telesní strážcovia, známi aj z Plesu v opere.


Na poslednej rozlúčke sa zúčastnili Lugnerova dcéra Jacqueline so svojím manželom Leom Kolhlbauerom a matkou Christinou Lugnerovou, ako aj bývalé priateľky Anastasia Sokolová („Katzi“) a Nina Brucknerová („Bambi“).

Rozruch vyvolala posledná, šiesta manželka, herečka Simone Reilaender (42), ktorá prišla o 20 minút neskôr a počas obradu sa držala od rodiny bokom.

 

Richard Lugner, narodený 11. októbra 1932 vo Viedni, sa preslávil v stavebníctve svojím zameraním na menšie projekty počas stavebného boomu v 60. rokoch 20. storočia.

Jeho prvý veľký úspech prišiel v roku 1975, keď bol poverený výstavbou Viedenského islamského centra, prvej a najväčšej mešity v Rakúsku.

O viac ako desať rokov neskôr postavil svoje vlastné nákupné centrum Lugner City.

Lugner bol významnou osobnosťou viedenskej "vyššej spoločnosti" a pravidelne sa objavoval na titulných stránkach novín – vrátane kritiky za svoje sexistické poznámky.

Od roku 1992 pozýval na ples vo Viedenskej opere svetové celebrity, medzi nimi Priscillu Presleyovú, Sophii Lorenovú, Pamelu Andersonovú, Paris Hiltonovú a Kim Kardashianovú.

Bol šesťkrát ženatý a v 90. rokoch vstúpil do politiky, kde v roku 1998 získal takmer desať percent prezidentských hlasov.

V roku 2016 sa pokúsil o druhý pokus o prezidentstvo, avšak skončil posledný so ziskom viac ako dvoch percent hlasov.
V posledných mesiacoch sa Lugner stretával s viacerými zdravotnými problémami a podstúpil operáciu srdca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: getty images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies