Robert Fico bude predsedať Rade vlády SR pre národnostné menšiny

NETKY.SK • 5 September 2024, 13:51 • 2 min
Robert Fico bude predsedať Rade vlády SR pre národnostné menšiny

BRATISLAVA - Rada bude taktiež zodpovedná za implementáciu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov a Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín.

slovakia

left justify in out

"Predsedom Rady vlády SR pre národnostné menšiny bude predseda vlády a podpredsedom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny," uvádza sa v návrhu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Zástupcovia jednotlivých národnostných menšín budú tvoriť 27-člennú komoru rady. Podľa návrhu budú zástupcov národnostných menšín do komory nominovať organizácie, ktoré sa venujú podpore a rozvoju národnostných menšín.

"Maďarská menšina bude mať v komore siedmich zástupcov, rómska štyroch, rusínska troch, česká a ukrajinská po dvoch. Ostatné menšiny, ako nemecká, poľská, moravská, ruská, bulharská, chorvátska, židovská, srbská a vietnamská, budú mať po jednom zástupcovi," uvádzajú autori návrhu.

V rade budú pôsobiť aj zástupcovia ústredných orgánov štátnej správy a stáli členovia rady bez hlasovacieho práva. "Rada bude odborným, poradným, koordinačným a konzultatívnym orgánom vlády pre otázky týkajúce sa národnostných menšín a etnických skupín," vysvetľujú autori dokumentu.

Rada bude taktiež zodpovedná za implementáciu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov a Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín.

Vznik tejto samostatnej rady súvisí s novelou zákona o organizácii činnosti vlády, ktorú poslanci Národnej rady SR schválili koncom júna. "Oblasť národnostných menšín bola doteraz v gescii Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť," dodali na záver predstavitelia vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Rada vlády SR pre národnostné menšiny, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies