Robert Fico: Ľudia si zaslúžia moderné nemocnice a všade tam, kde to bude možné + VIDEÁ

NETKY.SK • 3 September 2024, 12:57 • 2 min
Robert Fico: Ľudia si zaslúžia moderné nemocnice a všade tam, kde to bude možné + VIDEÁ

PREŠOV - Predseda vlády SR Robert Fico dnes v sprievode podpredsedu vlády SR a ministra obrany Roberta Kaliňáka a ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej navštívil dve nemocnice na východnom Slovensku.

slovakia

left justify in out

"V oblasti zdravotníctva sme prijali veľké rozhodnutia, ktoré ťažko nájdu porovnanie s predchádzajúcimi desaťročiami. Taký plán realizácie nových a rekonštrukcie existujúcich zdravotníckych zariadení, aký aktuálne máme, tu nebol od roku 1989 a ja som rád, že som pri tomto pláne," vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico pri návšteve Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove.

Tá je od 1. júla 2024 zaradená do systému vojenského zdravotníctva a prešla do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR. Predseda vlády sa v tejto súvislosti poďakoval ministerke zdravotníctva a ministrovi obrany za bezproblémový prechod a spoluprácu.

"Výdavky na zbrojenie boli vždy predmetom kritiky a chápem, že verejnosť by viac privítala, keby zdroje z rezortu obrany išli predovšetkým na civilné projekty, a nie na zbrojenie. Preto akonáhle sa vyskytla príležitosť, využili sme tieto zdroje na výstavbu novej nemocnice. Toto je nemocnica pre verejnosť," zdôraznil Robert Fico.

Dodal, že vojenskou sa nazýva preto, že je stavaná z prostriedkov ministerstva obrany a v čase krízy bude slúžiť pre potreby armády. Investície do prešovskej nemocnice zvýšia kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v tomto regióne v čase bezpečnosti, v čase krízovej situácie však bude primárnym zdravotníckym zariadením na diagnostiku a liečbu ranených a chorých najmä príslušníkov Ozbrojených síl SR a aliančných jednotiek NATO, ale aj civilného obyvateľstva.

Po dokončení investičného zámeru by nemocnica mala plniť podmienky pre najvyšší typ vojenského zdravotníckeho zariadenia v zmysle štandardov NATO. Nemocnica bude tiež plniť kľúčovú úlohu pri zvládaní infekčných ochorení vyžadujúcich vysoký stupeň ochrany, rovnako bude poskytovať kapacity pre vybudovanie systému vzdelávania a výcviku zdravotníckych pracovníkov pre potreby Ozbrojených síl SR.

"Stojí pred nami projekt nemocnice za 550 miliónov eur, ktorá bude mať kapacitu 1200 až 1300 lôžok. Bude to moderná osemposchodová budova s tromi podzemnými podlažiami. Celá nemocnica je prispôsobená potrebám regiónu a svojou kapacitou bude patriť ku gigantom na Slovensku," povedal predseda vlády.

Pod jednou strechou tu budú všetky oddelenia, urgentný príjem, operačné sály, výukové a výskumné priestory s laboratóriami a posluchárňami. Tiež lôžková časť, psychiatria pre deti a dospelých, súdne lekárstvo, rehabilitačný trakt, jedáleň, technické zabezpečenie budovy či heliport.

Premiér Robert Fico zároveň ocenil dynamiku prác. "O zámere sme rozhodli len pred niekoľkými mesiacmi a už dnes sa tu robia pozemné úpravy. Je to realistický projekt a v roku 2025 budú ľudia svedkami toho, ako nemocnica postupne rastie."

Minister obrany SR Robert Kaliňák informoval, že odhadovaný čas na vykonanie potrebných stavebných prác súvisiacich s realizáciou projektu je 31 mesiacov. Zámer realizovať projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove bol uznesením vlády z júla 2024 schválený ako strategická investícia.

 Rozsiahla rekonštrukcia financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR aktuálne prebieha aj v Nemocnici Poprad. Ide o dva projekty – komplexnú obnovu a prestavbu Nemocnice Poprad a rekonštrukciu objektu geriatrie.

"Po komplexnej rekonštrukcii desiatich lôžkových poschodí budú mať všetky izby v monobloku vlastné sociálne zariadenia a každá izba bude maximálne dvojlôžková. Zvýši sa tak komfort pre pacientov a zároveň dôjde k optimalizácii medicínskych a prevádzkových procesov, čo zlepší kvalitu starostlivosti o pacienta a prispeje k efektívnejšiemu využívaniu ľudských kapacít," povedal po návšteve Popradu premiér Robert Fico.

"Veľmi ma teší, že aj vďaka financiám z Plánu obnovy a odolnosti sa nám darí zlepšovať podmienky v našich nemocniciach, aby tam pacienti našli špičkovú zdravotnú starostlivosť," zdôraznila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

V Poprade sú aktuálne čiastočne ukončené búracie práce na lôžkovej časti a v kotolni a prebieha realizácia ďalších technických činností. Projekt je rozdelený na dve etapy, prvá by mala byť ukončená v apríli 2025 a druhá v júni 2026. Pri odkrývaní nosných častí stavby v rámci lôžkovej časti bola zistená narušená statika, čo si vyžiada navýšenie nákladov na sanáciu týchto častí o 4 milióny eur.

"Ľudia si zaslúžia moderné nemocnice a všade tam, kde to bude možné, tak to aj urobíme," uzavrel predseda vlády SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády Slovenskej republiky, Foto: dnes24.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies