Robert Fico oslavuje 60 rokov: Pohľad na jeho bohatú politickú kariéru plnú výziev + VIDEO

NETKY.SK • 15 September 2024, 09:10 • 3 min
Robert Fico oslavuje 60 rokov: Pohľad na jeho bohatú politickú kariéru plnú výziev + VIDEO

Robert Fico, štvornásobný slovenský premiér a jedna z najvýraznejších osobností na politickej scéne po Nežnej revolúcii, oslavuje svoje 60. narodeniny. Jeho kariéra bola sprevádzaná významnými úspechmi, ale aj kontroverznými udalosťami.

slovakia

left justify in out

Bohatá politická kariéra Roberta Fica ho pevne etablovala na slovenskej politickej scéne po Nežnej revolúcii. Počas nasledujúcich dekád sa stal jednou z najvýraznejších tvárí v slovenskej politike.

Dňa 15. septembra oslávi 60. narodeniny.

Robert Fico sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Po absolvovaní gymnázia v rodnom meste študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa v rokoch 1982 až 1986 orientoval na trestné právo.

Počas postgraduálneho štúdia absolvoval študijné pobyty v USA, Spojenom kráľovstve, Fínsku, Belgicku a Francúzsku, kde sa zameral na ľudské práva. Habilitoval sa na docenta v roku 2002.

Po skončení vysokoškolského štúdia Fico pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR a v rokoch 1994 – 2000 zastupoval Slovensko pred Európskym súdom pre ľudské práva.

 

obrazok
Zdroj: FB/ Robert Fico
obrazok
Zdroj: FB/ Robert Fico

Po vstupe do politiky začal pôsobiť v Strane demokratickej ľavice (SDĽ), kde sa stal v rokoch 1996 – 1999 podpredsedom.

Prvýkrát zasadol v Národnej rade SR v roku 1992. Dňa 15. septembra 1999 oznámil odchod zo SDĽ a 29. októbra toho istého roku založil nový politický subjekt Smer (od roku 2005 Smer-SD), ktorého predsedom je dodnes.

Strana Smer sa v septembri 2002 po prvýkrát zúčastnila na parlamentných voľbách, v ktorých získala 13,46 % hlasov, čo znamenalo 25 kresiel v Národnej rade SR.

Strana európskych socialistov (PES), do ktorej bol Smer prijatý v roku 2005, pozastavila Smeru-SD členstvo v októbri 2023, čo PES zdôvodnila odklonom strany od jej hodnôt a spojením s radikálnou pravicou.

Fico viedol slovenskú vládu v rokoch 2006 – 2010, 2012 – 2016, 2016 – 2018, a po voľbách v roku 2023 opäť zaujal premiérsku pozíciu. Počas jeho vlád vstúpilo Slovensko do schengenského priestoru (2007) a prijalo euro (2009).

V roku 2014 Fico kandidoval na prezidenta, no v druhom kole volieb ho porazil Andrej Kiska, keď získal 40,61 % hlasov.

 

obrazok
Zdroj: ceskenoviny.cz
obrazok
Zdroj: FB/ Robert Fico

V roku 2022 bol Fico obvinený v rámci akcie Súmrak, ale parlament odmietol jeho väzobné stíhanie, pričom Fico obvinenia označil za politicky motivované.
V roku 2024 čelil ďalšej výzve, keď bol 15. mája spáchaný na jeho život atentát počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej.

So štyrmi strelnými zraneniami bol v kritickom stave prevezený do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde podstúpil operáciu. Napriek vážnym zraneniam sa rýchlo zotavil a 5. júla 2024 sa prvýkrát zúčastnil verejného podujatia pri príležitosti osláv príchodu svätých Cyrila a Metoda na hrad Devín.

Fico je autorom mnohých odborných článkov a štúdií z oblasti trestného práva, členom redakčnej rady odborného časopisu Justičná revue a zakladateľom Strediska pre obete trestných činov.

Popri svojej politickej kariére sa venoval aj pedagogickej činnosti.

Robert Fico sa do histórie Slovenska zapísal nielen svojimi politickými úspechmi, ale aj kontroverziami, ktoré ho sprevádzali počas celej jeho kariéry.

Obrazok
Zdroj: pravnickaliteratura



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: FB/ Robert Fico, wikipedia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies