Robert Fico reaguje na aktuálne udalosti: USA majú totálny vplyv na Ukrajine + VIDEO

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 10:53 • 2 min
Robert Fico reaguje na aktuálne udalosti:  USA majú totálny vplyv na Ukrajine + VIDEO

Predseda vlády povedal, že o pár dní bude môcť odložiť všetky pomôcky, ktoré potrebuje pri chôdzi. "Budem môcť zaťažovať aj všetky rozstrieľané časti tela,“ povedal Fico a inak sa vo videu venoval hlavne zahraničnopolitickým témam.

slovakia

left justify in out

To, že chce vláda zdaniť bankové transakcie, je klamstvo. Vo svojom videu na sociálnej sieti to povedal premiér Robert Fico. "Pred niekoľkými dňami som sedel s ministrom financií a jeho ľuďmi a môžem potvrdiť, že žiadny takýto návrh nebol nikdy na stole," ubezpečuje Fico.

V súčasnosti vláda pracuje na konsolidácii verejných financií s účinnosťou od 1. januára 2025 na úrovni približne 1,4 mld. eur. "A poskladajú sa na to predovšetkým tí, ktorí na to majú," konštatuje premiér.

Predošlá vláda tej súčasnej podľa jeho slov odovzdala verejné financie v katastrofálnom stave. Šetrenie Ľudovíta Ódora by bolo podľa Fica na úrovni 6 až 7 mld. eur. Čo by v praxi viedlo ku kolapsu sociálneho systému.

"Ódor navrhoval brutálne škrty na úkor ľudí a dnes jeho materská strana Progresívne Slovensko jačí ako Viktorka na splave, že čo vôbec my uvažujeme o konsolidácii na úrovni 1,4 mld. eur," dodal premiér.

List Európskej komisie k novele Trestného zákona označil za bežnú komunikáciu a uistil, že vláda s Komisiou komunikuje. Zároveň pripomenul, že EK sa neozvala, keď bol Smer za vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera kriminalizovaný a na Slovensku sa porušovali ľudské práva.

Povedal, že je správne, že sa Smer nedal v Európskom parlamente zlákať do frakcií, do ktorých nepatrí, a tak teraz mohli napríklad nevoliť Ursulu von der Leyenovú za predsedníčku EK. "Komunikovali sme so socialistami a s ich frakciou v EP, ale sú na hony vzdialení od našich hodnôt vo veci Ukrajiny, migrácie a v citlivých etických otázkach,“ dodal.

Priznal, že osobne torpédoval nomináciu estónskej premiérky Kaje Kallasovej na post šéfky európskej diplomacie, ale veľké štáty ho prehlasovali. Na jeseň sa chystá na návštevu Číny, ktorá bola odložená pre jeho zranenie. Podľa neho je Čína dôležitý aktér v riešení vojny na Ukrajine.

Premiér sa tiež vyjadril k odstúpeniu Bidena z kandidatúry. Podľa jeho slov najviac vplývajú na vojnu na Ukrajine práve USA.

 "Bez ohľadu na odstúpenie Bidena, najviac rezonujú Trumpove slová, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom do úradu. Ja tomu verím, pretože USA majú totálny vplyv na Ukrajine,"  povedal Fico.

Do zvláštneho svetla sa podľa neho dostávajú oficiálne stanoviská USA o tom, "že s vojnou na Ukrajine a s Ukrajinou v podstate nič nemajú. Len jej pomáhajú."

Slovenský premiér Robert Fico dal štátnym reprezentantom v orgánoch Európskej únie pokyny, aby SR v žiadnom prípade neatakovala Maďarsko a jeho predsedníctvo v Rade EÚ.

"Kladiem si súčasne otázku, či nepríde čas, kedy si budem musieť pýtať súhlas v Európskej únii na nejakú zahraničnú cestu," uviedol Fico s odkazom na minulotýždňové rozhodnutie viacerých krajín EÚ o nevyslaní svojich ministrov na júlové neformálne zasadnutia Rady, ktorým bude predsedať Maďarsko.

Išlo o reakciu na nedávne návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve a Pekingu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Robert Fico, Foto: FB/Robert Fico
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies